3906

70 000 лева годишно за градската хазна от Инсинератора

Най-малко 70 000 лева без ДДС ще се превеждат всяка година в бюджета на Община Пловдив от Инсталацията за изгаряне на болнични и медицински отпадъци, в която са инвестирани над 15 млн. лева, без да работи дори и един ден. Това е прогнозното годишно възнаграждение, предвидено в плана за концесиите за 2023 г. Актуализираният му вариант за втори път е предложен за гласуване на сесията на Общинския съвет от кмета Здравко Димитров.

В продължение на два мандата местната власт търси вариант как да завърши клетия Инсинератор и да го въведе в експлоатация. Създаването на търговско дружество не доведе до никакъв резултат, освен похарчените пари за заплатите на управителя, охраната и услугите на счетоводителя, които се даваха от общинския бюджет. С решение на местния парламент дружеството „Инсинератор-Пловдив” ЕООД беше ликвидирано миналата година, а загубите се покриха отново от градския бюджет. Последното решение е базата и оборудването да се предостави на концесия на честен инвеститор.

Съветниците  обаче настояха да получат повече информация при какви условия ще бъде учредена концесията. От предложението е видно, че Инсинератор с площ 6918 кв. м и построените в близост до Кукленско шосе четири сгради се предоставя за 35 г. с право срокът да бъде удължен. Концесионерът ще бъде задължен да достави и да монтира оборудване и да въведе съоръженията в експлоатация за две години. Медицинските отпадъци ще се изгарят при условие, че отпадъчните газове ще се пречистват, за да не замърсяват въздуха, а топлината от третирането да се използва в производството. Прогнозното концесионно възнаграждение за общината е 3% от размера на нетните приходи, но не по-малко от 70 000 лева без ДДС.

Проектната документация е изпратена в Министерския съвет за съгласуване, откъдето е получено становище, че трябва да бъде включена в плана на концесиите и да се одобри на сесия. Изграждането на инсталацията започна още в кметския мандат на д-р Иван Чомаков по споразумение между правителствата на България и Швейцария, откъдето се ангажираха да доставят безвъзмездно оборудване. Общината построи сградите, но съвместната работа се спъна в доставката на оборудването, с което била натоварена фирма в Швейцария. Не е изключено машините, както и технологията, вече да са остарели, преди да са въведени в експлоатация.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?