Следвайте ни

7-етажен блок в центъра се напука, ВиК не иска да си провери тръбите

Мополистът се позовава на наредба №4, според която за това трябва да платят гражданите

viber icon

Основите на един 7-етажен пловдивски блок в центъра на града са се пропукали и вече има реално пропадане на преградни стени в основата му.

Има видима денивелация на втори и трети етаж. Блокът е на бул. „Свобода“ и е строен през 1964 година. Според живеещите в него причината е теч в тръбата за отпадни води и погрешен наклон на канализацията.

ВиК не иска да провери това и отказва да започне ремонт за своя сметка. Според монополиста за него трябва да платят гражданите от пропадащия блок.

"Проблеми с канализацията имаме още от 1994 година. Оттогава се борим ВиК да погледне сериозно на проблема и да провери състоянието на тръбите за отпадни води. А междувременно блокът ни започна да се руши", казва домоуправителката Добриана Караджова на най-засегнатия вход „Г“ от жилищната сграда. 

Точно в него са най-големите пукнатини. В избата в носещите трегери те са близо 10-сантиметрови. Засега са запълнени с изолационна пяна, но това не решава нищо.

Подът на избата е наклонен, а едната стена е килната настрани. При земетресението през април тази година пукнатините са се увеличили.

От 2009 година досега живеещите в блока са викали 9 пъти ВОМА да отпушва ревизионните им шахти, които са преди голямата ВиК тръба. За тази услуга са платили 930 лева и пазят всяка една фактура. Кореспонденцията с ВиК и кметството на район „Централен“ тече вече години.

На 11 май т. г. Блокът за пореден път подава сигнал до кметството. Оттам изпращат инж. -конструктор Бойчев, който констатира, че в избите има пропадане на преградни стени, оформяне на фуги, както и пропадане на плочата между избата и първия жилищен етаж.

Според него причината е: Площадковата канализация, вградения трафопост и високите подпочвени води.

Прави се и втора проверка, която установява, че първата шахта преди заустването с главната тръба е запушена с мазнини, мокри кърпички и дамски превръзки.

„Те не провериха дали тръбата е спукана. А се чува ясен звук на шуртене. Чистили сме с ВОМА шахтите многократно, но проблемът си остава. Искаме ВиК да направи порверка за своя сметка и ремонт на голямата тръба, която е под ул. „Данаил Юруков“, защото смятаме, че там има погрешен наклон, а оттам никакво оттичане“, казва Добрияна Караджова. 

Че тръбата може да е спукана говори голямата локва с с води с неприятна миризма, която редовно се оформя след дъжд до близката детска ясла „Приказен свят“.

За да направи проверка и евентуален ремонт на тръбата от ВиК искат живеещите от блока да платят.

Монополистът се позовава на прословутата наредба №4 от 2005. Според нея, канализационна инсталация от главната тръба до блока е собственост на живеещите в него. 

В едно от писмата си дружеството цитира наредбата и съветва: “След заплащане на услугата отпушване на канализация с високонапорна помпа „ВОМА“ - 114 лева с ДДС, проблемът може да бъде отстранен“.

Отговор, позоваващ се на наредба №4 хората от пропадащия блок получават от кметството на район „Централен“.

Гражданите от 4-е входа не са съгласни с това. В голяма жалба да кмета и всички участващи в драмата институции, те пишат, че съгласно кадастралната карта теренът им е „частна общинска собственост със статут на комплексно застрояване“.

И като такъв имот, според Закона за водите, общината е собственик на сградните водопрводни инсталации и вътрешни мрежи до до измервателните уреди. 

„Наредба №4 си противоречи с действащия Закон за водите“, обобщава Добриана Караджова.

Не е много ясно дали Законът за водите е свързан с този казус, но хората от блока се позовават точно на него. И заплашват да започнат дело.

По време на митарствата си от институция на институция домоуправителката стига и до друг парадокс – намира три различни карти на съществуващата канализационно мрежа.

Според едната на улицата с предполагаемия теч от тръба, има отбелязана и втора канализация.

„ВиК трябва да провери и дали проблемът не идва от нея“, убедена е г-жа Караджова.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Патил

Патил

04.10.2020 | 17:56

Някои началници са за уволнение. Наредба не може да отмени закон. Доколкото знам и по Нар.4 ВиК дружеството е собственик на водопроводната канализация от уличната мрежа до водомерния възел, вкл. и общия водомер. Същото се отнася и до канализацията за отпадните води до общата шахта. Тяхна собственост са и те са длъжни да я поддържат. Пишете до ДКВЕР, те ще ги заставят.

Отговори
6 5
Елвира

Елвира

04.10.2020 | 16:08

Че по институциите е бюрокрация и батак, вярно е. Но да искаш държавата да ти ремонтира собствеността, това вече е наглост. Още повече, че се касае за блок на близо 60 години. Събирайте си пари и си ремонтирайте общите части, а не да търсите под вола теле.

Отговори
12 2
Патил

Патил

04.10.2020 | 17:58

Прочети Зако на и Наредба 4

Отговори
2 4
Една от блока

Една от блока

05.10.2020 | 15:20

Г-жо,когато дойдете да се уверите с очите си в какво състояние е блока...то тогава може да ни нареждате.Има предна статия за блока със снимка от същата тази стена с пяната..сама може да видите разликата в снимките.За 6 дена още повече е паднала.Наклона се усеща до осмия етаж.Блока е осеметажен-журналиста е объркал,но нищо.Ние не сме длъжни да бършем лай..та на другите.И друго....как да си оправим блока като никъде няма строителните книжа и на четерите блока,а без тях не става.Не говорете без да знаете,лесно е да се плюе по хората,без да имате и грам представа за какво става на въпрос.Само се молете да не ви дойде до главата,че тогава друга песен ще пеете

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?