Следвайте ни

Безработица удари програмистите в Пловдивско

viber icon

Най-застрашени да останат без работа в област Пловдив са специалистите по информатика, опазване на околната среда и физически науки. Това сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ) за първото тримесечие на 2020 г.

7855 безработни от общо 15 954 в област Пловдив са били без право да получат обезщетение. Това са хората от т.нар. неформална икономика – работили са без трудови договори, на различен процент в заведения или в търговски обекти.

Други 8099 пък са взимали средно по 480 лв. от държавата. Новорегистрираните с право да получават пари от държавата през март, когато настъпи кризата с COVID-19, са били 2737 или 33 на сто от всички. Става дума за тези, които са се трудили и са били осигурявани за фонд „Безработица“, но са останали без препитание. 

Жените по-често от мъжете излизат на пазара на труда, а всеки втори е учил до 12 клас. Докато при среднистите тенденцията се запазва от началото на 2019 г. досега, то при неработещите висшисти има спад с около 2%. Повечето от безработните са с образователна степен „магистър“. Причината е, че те искат още с излизането от университета да взимат висока заплата и подбират повече предлаганата позиция. 

10 на сто от незаетите са със завършен седми клас, като спрямо предходната година има спад с 3%.  При тези, който са без образование и взимат пари за безработица в Пловдивска област обаче има значителен скок - от 90 те са се увеличили на 501. Най-сериозен е проблемът с намиране на работа сред тези, който са чукнали 45 години. 

Паричното обезщетение за безработица е в размер на 60 на сто от среднодневното възнаграждение, върху което са внесени осигурителни вноски за най-малко година през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването. 

Снимката е илюстративна

 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?