Следвайте ни

650 фирми от 30 държави на Агра, Винария и Фудтех

Местните сортове - новата вълна на българско вино

viber icon

Световни асове в областта на агробизнеса, виното и спиртните напитки и храните отново показват последните си постижения и иновации в Международен панаир Пловдив. Международните селскостопански изложби "Агра", "Винария" и "Фудтех" стартираха вчера и ще продължат до 24 февруари. В петия поред мегафорум, който е единствен на Балканите, се представят над 650 фирми от над 30 държави. 55 са новите компании, а 22 се завръщат.

Посетителите могат да видят 68 иновации, от които 15 световни и 11 европейски. Престижното издание, организирано от Международен панаир Пловдив, демонстрира  позитивните промени по цялата верига от полето до трапезата, както и комплексни решения за нейното модернизиране и усъвършенстване. 

Старт на проявите даде министърът на земеделието Румен Порожанов. Този форум доби популярност и изгради авторитет, които предизвикват интереса на производители и търговци далеч извън пределите на България. Присъствието на изложители от Европа и Азия е доказателство за големия интерес, заяви агроминистърът, преди да разреже лентата заедно с областния управител Здравко Димитров. Преди да разгледа палатите, Министър Порожанов увери, че плащането на обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци може да се изтегли през март, а не както е по индикативния график през април. Той пожела ползотворни контакти на участниците в изложенията, които се провеждат под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите. Съорганизатор на “Агра” е Селскостопанската академия.

Главният директор на Международен панаир Пловдив, д-р Иван Соколов, подчерта, че участниците демонстрират продукти, създадени според представите на съвременния човек за нов стил на живот. Той отбеляза възходящото развитие на  „Фудтех“. Изложителите, предлагащи храни, са двойно повече от миналата година, увеличен е и броят на компаниите за техника за хранително-вкусова промишленост. 

Винария 2019 представя новата вълна българско вино и най-младото поколение производители. Те залагат на местните сортове и особеностите на тероара. Така се открояват на чуждестранните пазари, следвайки потребителския интерес за различни и екзотични напитки. 

В последния ден на мегафорума - 24 февруари, ще бъдат изтеглени печелившите талони от анкетата за посетители, а трима от тях ще получат награди - бензинова косачка, водоструйка и електрическа фреза, осигурени от Международен панаир Пловдив.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?