2374

64-ма начело с Иван Стоянов се борят за благоустройството на най-тежкия район в Пловдив

По-информирани граждани - повече държава

Често винят медиите за всички обществени беди. Четвъртата власт обаче не задава тона на обществените процеси. Може да е коректив или да обслужва политиката и властта - според убежденията на журналистите, може да провокира дебати и да разкрива нередностите, но не може сама да създаде или да взриви гражданското общество. Но със сигурност може да му е от полза. Един от многото проблеми на българския преход са нереформираните институции. Повечето от тях работят бавно, съпротивляват се на промените и често малтретират бизнеса и гражданите, вместо да ги обслужват.

Много хора не могат да се ориентират в лабиринта от ведомства и агенции, не знаят къде и как точно до получат необходимото им административно обслужване и губят голяма част от времето си, за да обикалят различни ведомства, дирекции и отдели. За да е наистина от полза на чита- телите си, “Марица” стартира поредица, в която ще представи всички общински и държавни институции, които работят на територията на Пловдив.

След като вече ви представихме поредица от институциите, сред които са Община Пловдив и районите “Централен”, “Южен” и “Тракия”, днес продължаваме с район “Източен”.

От "Източен" започна политическата кариера на бившия кмет и четири пъти депутат Иван Тотев. Голямото предизвикателство пред администрацията е да поевропейчи най-големия етнически квартал в България.   

„Източен“ по право се счита за район на Пловдив с най-тежките, натрупани от десетилетия проблеми, като една от причините за това е, че на територията му се намира най-големият етнически квартал „Столипиново“, плътно застроен с колиби, стари панелки и често незаконни палати на замогналите в годините на демокрацията. Никой не знае колко точно хора живеят в махалата, но по постоянен адрес са регистрирани  около 33 000 души, или половината от цялото население на района.

Неслучайно веднага след като през есента 2019 г. бившият директор на „Чистота“ Иван Стоянов спечели изборите за кмет на „Източен“, си постави основна задача - повишаване на обществения ред и сигурност в района  в сътрудничество с Шесто РУП, Общинска полиция и Общинска охрана.

В последните години

в района са инвестирани милиони по европейски проект „Региони в растеж“

за новата детска градина на ул. „Богомил“ и ремонтите на същата улица, „Лев Толстой“, „Радко Димитриев“, северното платно на бул. „Санкт Петербург“, което попада в границите на „Източен“. Инвестира и районната администрация, като през миналата година от общинския бюджет за благоустрояване и ремонти бяха осигурени 1 305 550 лева.

Мечтата на кметския екип, както и на жителите на района е един ден вместо казармите да се изгради парк със спортни и детски площадки за разрасналия се жилищен квартал „Радко Димитриев“.

Численият състав на администрацията на район „Източен“ е 64-ма служители. Средната работна заплата в кметството е 1390 лева. Специалист започва да работи с 1000 лева основно възнаграждение, шефовете на дирекциите се разписват средно срещу 1720 лева. От "Източен" през 2007 година започна политическата и управленска кариера на Иван Тотев - два пъти кмет на Пловдив и четири пъти депутат. 

В район „Източен“ има  две дирекции. Работата в  дирекция „Бюджет, финанси и стопански дейности“ е разпределена между два отдела - „Финанси и стопански дейности“ и „ Административно правно обслужване, канцелария и човешки ресурси“. Дирекция „Устройство на територията, инженерна инфраструктура и благоустройство“ има един отдел „Гражданско административно обслужване, образование, култура, здравеопазване, социални дейности и жилищна политика“.

Средно на месец администрацията обработва  около 900 преписки на месец и по около 70 сигнала и жалби.

Най-чести са оплакванията за чистотата, липсата на паркоместа,

опасни дървета, изоставени МПС, междусъседски и жилищни  проблеми.

Иван Стоянов, биолог по професия, осем години се е борил за по-добра градска хигиена като директор на „Чистота“, преди да прекрачи кметския кабинет в сградата на бул. „Шести септември“ 274. Трима заместници му помагат да управлява района.

Атанас Кунчев завежда ресор „Устройство на територията, инженерна инфраструктура, благоустройство и стопански дейности”. Зам.-кметът има магистратура по регионално развитие и бизнес, а преди да заеме ръководния пост в район „Източен“, беше изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).

Зам.-кметът Ерол Садъков, син на покойния футболист Аян Садъков, отговаря за обществен ред, сигурност, интеграция на малцинствата и социална политика.  Има диплома за социална педагогика и в администрацията е, откакто Иван Стоянов е избран за кмет.

Третият заместник -

Василка Чопкова,  се занимава с проблемите по екология,

чистота, опазване на околната среда и жилищна политика. По професия е еколог с дълъг стаж в Община Пловдив и бивш директор на Басейнова дирекция. В районната администрация е назначена в края на 2020 г. на мястото на бившия главен инженер в Община Пловдив Йордан Калев, след като той беше изпратен за шеф на Областно пътно управление.

Иван Стоянов държи на добрите кадри в Община Пловдив от времето на Иван Тотев. Секретарят Мирослава Сукарева, юрист по професия, също беше в екипа на бившия градоначалник начело на дирекция „Общинска собственост“ от 2011 до 2019 г.  Преди това е работила в областната администрация при  управителите д-р Гьока Хаджипетров, Тодор Петков и Иван Тотев.   

Районната администрация на „Източен“ се помещава на ъгъла на бул. „Шести септември“ и Цариградско шосе в бившия хотел на Ванко I. Недовършената 7-етажна сграда беше конфискувана от рапъра за неправомерно придобити доходи, основно ремонтирана през 2015 г. и пригодена за канцеларии. Преди това фигурата на Иисус Христос, изработена от месинг и издигната на покрива, беше свалена. От Общината я предлагаха на католиците в Раковски, но те отказаха.

Кметството дели сградата с ОП „Организация за контрол на транспорт“ и Център за управление на трафика.

Улиците „Преспа” и "Босилек" светнаха с LED осветление

Десетки проекти са реализирани от екипа на район „Източен” със средствата, които Община Пловдив предоставя за благоустрояване и ремонти в кварталите. Ул. „Преспа” е един  от примерите как изоставеното с години пространство в жилищен комплекс може да достигне европейски стандарт. В тази зона са изградени нова детска площадка и паркинг  върху обща площ от 5000 кв. метра със 180 безплатни паркоместа. Монтирано е и модерно LED осветление, има и видеонаблюдение. С ремонта, извършен от фирма „Драгиев и ко”, Иван Стоянов показа как бързо и качествено може да се свърши работата.

Успоредно с ремонта на  ул. „Босилек“ са оформени 120 нови паркоместа, също с видеонаблюдение и ново осветление. Сред реновираните улици са „Лотос“, "Елба“, ул. „Прохлада“, „Правда“, ул. „Крайречна“, ул. „Батак“, ул. „Храбрец“, ул. „Крайречна“, „Клисура“. Обновено е  уличното  осветление и осветяване на пешеходните пътеки на кръстовището на ул. „Елба“ и ул. „Ландос“. Започна обновяването и на парк „Чайка“, след като благоустроиха парк "Каменица" и изградиха открита сцена. 

Със средства по ПУДООС в резултат на спечелени от районната администрация проекти бяха изградени детски площадки на открито в три детски градини на територията на район „Източен“ - „Наталия“, „Родина“ и „Чайка“. Поставени са ударопоглъщаща настилка, маси и пейки на открито, нови катерушки и пързалки, изградени са лехи, в които децата да отглеждат билки и цветя. 

В районната администрация са подготвени важни проекти, които ще подобрят инфраструктурата, след като се намери финансиране. Сред разработките е транспортнокомуникационен план на част от ул. „Удроу Уилсън“, ул. „Бъндерица“ в участъка от ул. „Ландос“ до ул. „Удроу Уилсън“ и кръстовището на ул. „Ландос“-ул. „Бъндерица“. Новата пътна връзка ще даде възможност на водачите, идващи от автомагистрала „Тракия“ и „Скобелева майка“, да излизат на бул. „Марица-Юг“ и да стигнат до Гребната база, без да хващат червената вълна на светофарите, което ще облекчи движението по основни пловдивски булеварди.

В района се предвижда подмяна на паважната настилка с асфалтобетонова при реконструкцията на ул. „Арх. Камен Петков“ в участъка от бул. „Княгиня Мария Луиза“ до ул. „Богомил“. Тя е от второстепенната улична мрежа на Пловдив и е в лошо състояние, има множество пропадания и дупки, тротоарите са от различен по вид плочи, липсва достъпна среда за хора в неравностойно положение. Предвидена е подмяна на всички етернитови тръби, нови връзки с прилежащите улици, обследване на дъждоприемните шахти за отводняване на пътното платно. Проектирано е и ново улично осветление. За финансиране чака рехабилитацията на ул. „Богомил“от бул. „Източен“ до бул. „Лев Толстой“ и реконструкцията на ул. „Славянска“ от бул. „Източен“ до ул. „Лев Толстой“.

Затягат контрола в "Столипиново": 75 наематели са изведени от общинските жилища заради неплатени сметки

Просрочените задължения за наем на общинските наематели на територията на район „Източен“ бяха  в размер на 209 935 лв. в края на 2019 г. "Вследствие на предприети действия, при това в затруднените условия на пандемия, само за една година към 30.11.2020 г. дълговете на наемателите са намалели наполовина и вече са 103 553 лв., от които 78 472 лв. в "Столипиново" и 24 981 лв. в "Изгрев", твърди секретарят Мирослава Сукарева.

Към 30.11.2022 г. задълженията за наем на общински жилища в район „Източен“ са 16 682 лв. Над 75 жилища в район "Източен" са отнети от неизрядните наематели , като в тях районната администрация е настанила  близо 50 нови семейства в зоната между ул. „Храбрец“-ул. „Крайречна“, ул. „Варвара"-ул. „Ландос“. В останалите жилища правомощията за настаняване са на общинската администрация.

Районът даде на Пловдивска област губернатор и вице

Район "Източен" също както "Централен", "Западен" и "Тракия", може да се счита за ковачница на кадри в местното самоуправление. От поста на районен кмет, спечелен на изборите през 2007 г., започна кариерата на Иван Тотев, който през 2009-а се изстреля до службата на областен управител, а през 2011-а стана градоначалник. 

Район "Източен" беше управляван и от Петър Петров, който се извиси до длъжността зам. областен управител, преди да се върне в своите води - образованието. Николай Чунчуков командваше района до 2019 г., но не повтори мандата и след местните избори стана зам.-директор на ОП "Градини и паркове". 

Важни телефони и приемни дни

Иван Стоянов, кмет на район “Източен”: тел.: 032/601-060 Приемни дни - всеки четвъртък от 10:00 до 12:00 ч.

Василка Чопкова, заместник-кмет “Екология, чистота и опазване на околната среда” (ЕЧООС) тел.: 032/601-060 приемни дни - от 8:30 до 17:00 ч.

Атанас Кунчев, заместник-кмет “Устройство на територията, инженерна инфраструктура, благоустройство и стопански дейности“ (УТИИБСД) тел.: 032/601-060 приемни дни - от 8:30 до 17:00 ч.

Ерол Садъков, заместник-кмет “Обществен ред, сигурност, интеграция на малцинствата и социална политика“ (ОРСИМСП) тел.: 032/601-060 приемни дни - от 8:30 до 17:00 ч.

Мирослава Сукарева, секретар на района тел.: 032/601-083

 Всеки ден е приемен ден, ако гражданите желаят среща с кмета, неговите заместници или други лица, не е необходимо посещение в определен ден и час, обясни секретарят на района Мирослава Сукарева.

За да бъдат сигурни, че срещата ще се осъществи, предвид наличието и на други служебни ангажименти, могат да заявят желанието си за среща на email: [email protected] iztochen-plovdiv.bg или на телефон 032/ 601-060.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Кметеее

Кметеее

23.01.2023 | 15:08

Под прозорците на кмета - ул. Ген. Р. Димитриев продължава да се прави ремонт на ремонта. Байчото с лопатата кърти некачествено сложения асфалт, от ремаркето слагат с лопатата смес някаква, утъпкват я с дървени гребла и с някаква вибро машина. И така по цялата улица след година основен ремонт. Циментират шахтите, щото колите като минават тропат. А пред кметския вход едно ауди и още една кола стоят от годииини. И къде е детската площадка дето щеше да се прави с ремонта на улицата?

Отговори
9 1
СЕВЕРЕН ПЛАЧЕ...

СЕВЕРЕН ПЛАЧЕ...

23.01.2023 | 12:08

ТИ ЕЛА ДА ВИДИШ В СЕВЕРЕН КАКЪВ КМЕТ КОМП.ЛЕКСАР ИМАМЕ АЛЕКСИЕВ МУ Е ИМЕТО. ЗА НИЩО БРАТЧЕ НЕ СТАВА ! ПОБЪРКАЛ Е СЛУЖИТЕЛИТЕ ТОЯ КОМП.ЛЕКСАР АЛЕКСИЕВ ! НЕПРЕКЪСНАТО ГЪРЧИ СЛУЖИТЕЛИТЕ КАРА ГИ ДА ПИШАТ И ДА СЕ ОПРАВДАВАТ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО....НАТЪПКАЛ КМЕТСТВОТО С АГЕНТИ МЕК.ЕРЕТА. КИТО МУ ДОКЛАДВАТ И КЛЕВЕТЯТ .. И ТОЙ НАЙ ГОЛЯМОТО МЕ.КЕРЕ СРЕД ТЯХ. КОГАТО СИ КОМПЛЕКСАР ТИ ОСТАВА САМО ДА СЕ ПРАВИШ НА ШЕФ.....А ТОЙ НЕ Е ШЕФ АМИ СИ Е ЕДИН ДЕБЕЛООК Р.ЪБ.... ТОВА Е НАЙ НЕКАДЪРНИЯ КМЕТ НА РАЙОН СЕВЕРН ОТ СЪЗДАВАНЕТО МУ....СЪЩИЯ БОК.ЛУК БЕШЕ КАТО ШЕФ НА ПАРКОВЕ И ГРАДИНИ....АБЕ НИЩО И ПОЛОВИНА.... ВЪОБЩЕ В ПЛОВДИВ ТРЯБВА ДО ДУПКА ДА СЕ ОМЕТАТ НО НЕ ДА СИ ИДАТ СО БЛАГО И СО КРОТЦЕ А ДА ГИ ПОДГОНИМ И ДА НОСЯТ ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ...ДА ГИ ПООГЛЕДА НАП И ОЩЕ НЕЩО.... ДА ДАДАТ ПУБЛИЧНИ ОТЧЕТИ ПРЕД СЪКВАРТАЛЦИТЕ ОЧИ В ОЧИ ДА ГИ ПИТАМЕ.ПРЕДВАРИТЕЛНО ДА СЕ ОБЯВЯТ ДАТИ И ДА СИ ПОСТАВИМ ПИСМЕНО ВЪПРОСИТЕ НЕ ДА МИ МЪНКАТ И ДА ЛЪЖАТ......ТОЧНО ЦИФРИ ДАТИ И ОБЕКТИ...

Отговори
5 2
Реалист

Реалист

23.01.2023 | 09:21

Нищо не се прави за квартал изгрев едни лампи и означава че е направено нещо нивател около комплекса на слепите да видите каква мизерия е особено на улица ландос между пощата и като продължите надолу погледнете в дясно около контейнерите каква мизерия нищо не се прави предизборно минавате минават и обещават и накрая нищо да не говорим за транспорта събота и неделя от квартал изгрев никъде човек не може да излезе

Отговори
15 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?