Следвайте ни

60 000 лв. вдъхват нов живот на детската железница ВИДЕО

viber icon

С 60 000 лв. ще ремонтират детската железница на Младежкия хълм. Реконструкцията обхваща релсовия път, който е 950 метра. Разстоянието между релсите е 60 см. Ще бъдат ремонтирани траверси, ще се подбие баластра. Новите 300 траверса са от Полша. 

Освен това се предвижда и подобрение по влаковата композиция. Закупена е и нова тягова батерия за локомотива, която ще  осигури повече курсове с едно зареждане през нощта. 
По-мащабен ремонт на детската железница не е правен от 2007г. 

Релсите, по които се движи детската железница „Знаме на мира", са произведени през 1923 година. Те са демонтирани и докарани в Пловдив от железопътната линия Кочериново - Рилски манастир. 

Интересът към легендарното влакче е голям и започва от 1979 г., когато е открита. Годишно по 30 000 деца се возят на  железницата. 

Тя работи от сряда до неделя, но ще бъде затворена за 30 дена докато приключи ремонтът. Изпълнителите обещаха да се опитат реконструкцията да завърши по-рано - до 15 септември.

Пътуването между двете гари „Пионер" и „Панорама" продължава около 25 минути. То преминава през тунел и естакада. Цената на билетчето за влака ще остане непроменена – 1 лев.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?