Следвайте ни

6 куршума пратиха в отвъдното финансовата империя на Гьошеви (18 плюс)

Гей приятел прониза Борис в сърцето, бодигард гръмна по-малкия брят Илия

viber icon

Братята Борис и Илия Гьошеви днес можеха да бъдат в топ 10 на най-богатите българи. С една уговорка - ако бяха живи. Единият бе гръмнат от приятел хомосексуалист. Другият бе разстрелян с 5 куршума от бодигарда си Иван Мавродиев при кървава схватка между двамата. Пред Марица.бг близки на семейството разказваха, че врачки предсказвали на братята, че им е направена черна магия.

От цялата фамилия най-известен е бащата Рангел Гьошев. Години наред той директор на Спортното училище в Пловдив. Там учат и двамата братя. Борис е гребец, а Илия футболист. Завършват и Националната спортна академия. Истинското им призвание обаче се оказват парите. И двамата имат финансов нюх, който за нула време ги прави богати.

Започват с чейнч на Магурата в София. Бизнесът потръгва яко. През 1992 г. Борис открива първата си финансово-брокерска къща „Титан ХХ век”. Година по-късно Илия прави своя ФБК „Евридика”. Животът на братята прилича на холивудски филм. Двамата не само печелят, но умеят и да харчат артистично. Борис си купува мерцедес, какъвто има Васил Илиев, тогавашния бос на силовата групировка ВИС. Хвърля луди пари, за да купи неговия апартамент в „Лозенец” с фаталния номер 13. Иска да опита от всичко - включително и нестандартен секс. Точно гей приятел пуска куршум в сърцето му и го убива на място.

Смъртта на брат му прави Илия Гьошев още по-предпазлив и разумен. За него разказват, че бил изключително точен и балансиран. Работохолик. Впуска се в нов бизнес - приватизацията. По време на Виденовата криза купува заедно с партньор за 1,8 милиона долара „Плевенско пиво”. Година по-късно го продава на „Интербрю” за 11 милиона долара. Впуска се в още сделки - купува два хотела на Слънчев бряг и ги прави суперлуксозни.

Илия става акционер и влиза в управата на скандалната Балканска универсална банка, която през 2000 г. бе обявена в несъстоятелност. Чрез нея и още три банки са извършени измами на стойност над 50-55 милиона щатски долара. Дейността на банката е описана и в доклад на консултантската фирма "Краун ейджънтс", където се споменава дословно, че "една престъпна организация е създала собствена банка и са събирани пари от името на българската митническа агенция, като загубите приблизително са за повече от 20 милиона долара".
За аферите с банката са използвани около десет фирми фантоми. Част от тях са се водели на името на акционери в банката, като механизмът е бил прост - на каса в БУБ са били внасяни от фиктивни фирми между 200 000 - 250 000 лева в брой почти всеки ден. Левовете пък са били обръщани в твърда валута от дилър на банката и са били превеждани по сметки в чужбина. С това се е занимавал и  Илия Рангелов Гьошев, дилър на банката. Пари са били изпращани в повече от 30 държави.

Малко преди 2000 година Гьошев се ориентира към Пловдив. Държи популярното заведение „Симфония”. След разстрела на брат си Илия навсякъде се движи с охрана. Близо 10 години живее с бившата състезателка по художествена гимнастика Янка Петрова. Двамата насрочват дата за сватба. Смъртта на бащата на Илия, болен от рак, отлага тържеството.

На 21 януари 2001 г. Илия е в „Симфония” със съдружника си Лъчезар Иванчев. Негов бодигард и техен близък познат е Иван Мавродиев. Младежът също е спортист. Баща му е треньор по свободна борба. Обучавал е и сина си. Иван не пуши, не пие, прекарва часове във фитнеса. Навсякъде се движи с черно кожено яке и анцуг. Ползва се с пълното доверие на работодателите си. Той не само изпълнява отговорни поръчки, като пренася крупни суми, но понякога кара и децата им с автомобил до дома им.

Денят е 25 януари 2001 г. Илия се разделя със съдружника си Лъчезар Иванчев. Тръгва с бодигарда си Иван Мавродиев. Следва кървава схватка.  По-късно криминалисти ще кажат, че убийството на 31-годишния бизнесмен прилича много на това на Кръстника на българската мафия Иво Карамански. Илия Гьошев е прострелян с 5 куршума в колата си от 20-годишния тогава Иван Мавродиев Иванов от Пловдив, който е шеф на охраната на Гьошев. Свидетел на убийството става таксиметров шофьор, който дава сигнала в полицията. Автомобилът "Пежо 206" бил паркиран пред блока на ул. "Победа" № 63. Гьошев и Иванов спорели оживено, когато охранителят го застрелва. Със сетни сили бизнесменът набира майка си по телефона и я информира, че са го убили. Казва и името на килъра.  След няколко дни Иван Мавродиев  се предава, като твърди, че е убил шефа си при самозащита.

Започва съдебен процес. Иван Мавродиев разказва, че ситуацията е била кой кого. Той отрича обвиненията в поръчково убийство. Твърди, че мястото на престъплението не е запазено. Липсват важни доказателства. Сред тях е тетрадка, в която Иван вписвал трансфера на над 250 000 лева в рамките на 4 години. Според данните в лаптопа на убития бизнесмен пловдивският му бизнес партньор Лъчезар Иванчев му дължал 800 000 долара. Съдружникът потвърждава, че има предварителен договор за прехвърляне на половината от обектите, в които Илия инвестира, а Иванчев строи.

Първоначалната присъда на Мавродиев, дадена от Окръжния съд в Пловдив, е 18 г. По-късно тя  е намалена. Бившият бодигард преживя болезнено съдебния процес. Той се стопи с повече от 20 килограма. Наложи се да му бъдат извадени 17 зъба за 8 дни.

Съдът постанови всеки месец Мавродиев да плаща издръжка на дъщеричката на Илия - Магдалена. Момиченцето се роди след смъртта на баща си.

Версии

Иван Мавродиев казва, че убийството е станало при самозащита. Други обаче твърдят, че разстрелът на Гьошев е предупреждение към тогавашния шеф на Балканска универсална банка. Малко преди бруталното убийство 90 000 щатски долара от БУБ са преведени в Швейцария с неистински документ - "нареждане" за фирма "Сигма трейд индъстрийз". Фирмата е тотален фантом. Към документите за превода е приложена и фалшива митническа декларация, която дори се отличавала от приетия в България стандарт за документ. С парите се "заплащал" внос на 52 тона кафе. Не е доказано дали такова количество кафе е влязло в страната ни. Полицаите се съмняват в това, тъй като вносът бил обявен, че се прави с 1 ТИР, а тировете имали товароподемност само 20 тона. Ако обаче е вкарано в страната и не са платени мита, такси, акцизи и ДДС, то сумата, с която са ощетени митниците, би била много голяма./Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Мария

19.01.2015 | 23:59

Иване дай ми твои координати

Отговори
0 0

До 0359

18.01.2015 | 15:26

Ти какво очакваш от вестник на Пеевски?

Отговори
0 0

иван

18.01.2015 | 14:36

Стрелбата беше вътре в автомобила,който Гьошев караше.Кой ще стреля по шофьор в движеща се кола-дали не е наистина самозащита и аз си изгорях заради \"правосъдието\"

Отговори
0 0

бивш ученик на ССУ " Васил Левски"

18.01.2015 | 11:41

СВЕТЛА ИМ ПАМЕТ И НА ДВЕТЕ МОМЧЕТА , БЯХА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ МЪЖЕ . ВЪЗПИТАНИ , ТОЛЕРАНТНИ , ПРИЯТЕЛИ. БЯХ ПО-МАЛЪК ОТ ТЯХ , КАТО ГОЛЕМИЯ МЕ ОБИЧАЩЕ ОТ СЪРЦЕ ! КАКВОТО Й ДА СЕ ПИШЕ , ПРОСТО ГИ УБИХА. ЖЕЛАЯ НА УБИЙЦИТЕ КЪСМЕТ НА ТОЗИ , И НА ОНЗИ СВЯТ

Отговори
0 0

бивш ученик на ССУ " Васил Левски"

18.01.2015 | 11:41

СВЕТЛА ИМ ПАМЕТ И НА ДВЕТЕ МОМЧЕТА , БЯХА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ МЪЖЕ . ВЪЗПИТАНИ , ТОЛЕРАНТНИ , ПРИЯТЕЛИ. БЯХ ПО-МАЛЪК ОТ ТЯХ , КАТО ГОЛЕМИЯ МЕ ОБИЧАЩЕ ОТ СЪРЦЕ ! КАКВОТО Й ДА СЕ ПИШЕ , ПРОСТО ГИ УБИХА. ЖЕЛАЯ НА УБИЙЦИТЕ КЪСМЕТ НА ТОЗИ , И НА ОНЗИ СВЯТ

Отговори
0 0

0359

18.01.2015 | 10:00

Като няма пресни убийства и тези преди 14г вършат работа-важното е кръв да има... Можеше да се честити на Атанасовците,но убийства отпреди 14г са по-важни за \"Марица\"

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?