49
Следвайте ни

6-годишната Вера се ваксинира с плюшено мече за кураж СНИМКИ

viber icon

Ваксинацията на деца между 5 и 11 години стартира ударно в Пловдив. Точно в 12 часа пред кабинета за имунизации в УМБАЛ „Св. Георги“ започнаха да се редят първите родители, желаещи да защитят наследниците си от COVID-19. Най-малкият мераклия да се ваксинира беше на 5 години, което е и минималната граница за поставяне на доза. 

6-годишната Вера Пеева дойде с плюшено меченче в ръка за кураж, а пред лекарката прояви отговорност и по детски наивно възкликна: „за да сме здрави и да не боледуваме от ковид, трябва всички да се ваксинираме“. На опашката да се имунизират бяха и децата на д-р Христиана Бацелова, която извършваше манипулацията. Наложи се 8-годишните близначки Моника и Стефани да изчакат всички записани, преди да дойде техният ред. „Не съм се колебала нито за миг дали да ги имунизирам, затова и ги записах, но не бих си позволила да прередя чакащите“, коментира д-р Бацелова.

През кабината за имунизации в УМБАЛ „Св. Георги“ минаха общо 26 деца, а има запазени часове и за 29 декември и след Нова година, заяви д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемология на инфекциозните болести в лечебното заведение. Всяко дете, ваксинирано в УМБАЛ „Свети Георги“, получи награда от лекарския екип.

Времевият период, в който се извършва имунизацията, е от 12:30 до 14:30, но има възможност за удължаване на работното време при необходимост.  "Нужно е родителите предварително да се обадят, за да запазят час за децата си, за де не се налага изхвърлявето на флакони", каза още д-р Бацелова. Тя уточни още, че не е необходимо децата преди ваксинация предварително да бъдат прегледани при педиатър. Причината е, че лекарят, който извършва манипулацията, снема анамнеза, извършва преглед, мери температура и едва тогава поставя дозата. Важно е е в деня на имунизацията детето да не страда от остро респираторно заболяване.  Освен това родителите трябва да носят медицинска документация при наличие на придружаващи заболявания и поставени ваксини. 

Ваксинирането се извършва по график в УМБАЛ „Пълмед“ и в УМБАЛ „Св. Георги“.  В УМБАЛ „Св. Георги” това може да става от понеделник до четвъртък, а телефоните за записване са 032 60 27 87 и 0884 91 72 16. В УМБАЛ „Пърмед” малчуганите ще бъдат ваксинирани в петък, събота и неделя, а записването става на тел. 032 607 300 или на сайта www.superdoc.bg.  Да бъдат ваксинирани децата им в лечебното заведение вече са изявили желание петима родители. Всички те са запазили час за неделя. 


За цяла Южна България пристигнаха 12 000 дози от препарата на Pfizer.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (45)

Гнусно, чак ми се додрайфа

Гнусно, чак ми се додрайфа

25.12.2021 | 09:04

Толкова "много" желаещи, че ги изброяват по име. А на малката Вера, пионер във ваксинирането на деца, ще подарим медал за послушание, защото много хубаво си декламира наученото от мама и тати - тъпаците. Такива родители са затвор и за отнемане на родителски права. Също и драскачите на смешната и жалка поръчкова статия. За пари човек се продава на дявола...

Отговори
7 0
ваксинираите ги

ваксинираите ги

24.12.2021 | 09:46

кои съм аз да ви спра (: нито съм лекар нито имам вис6е. пи6а на развалена кирилица.

Отговори
0 2
ДО ЛЕЛЕ

ДО ЛЕЛЕ

24.12.2021 | 01:39

Случайна правописна грешка.В бързането някой път и това се случва.Безгрешни няма.По-важното е,че си разбрал смисъла на това което съм ти написал.Предлагам ти мирен договор,защото от войната няма кяр никой.Две мисии съм изкарал,едната беше в Камбоджа и една като наемник в бившата Югославия.Нагледал съм се на много мъка и кръв,затова съм разбрал,че от мирът по-хубаво няма,но има много алчни и гадни хора,които искат да печелят даже и от войни.Още веднъж ти пожелавам най-вече здраве и дано вече този вирус по-бързо си мине и да спре да тормози и разединява хората по света.

Отговори
4 2
Леле

Леле

24.12.2021 | 02:34

Всичко е точно. Лека вечер !

Отговори
1 0
До ЛЕЛЕ

До ЛЕЛЕ

24.12.2021 | 00:21

Значи първо, аз тестчета не си правя,а и от работниците си тестчета не съм искал да си правят.Второ до сега нито аз съм се разболявал,нито един от тях и техните семейства,затова не ни се е налагало до сега да си купуваме нито хапчета,нито каквито и да е антибиотечета.Трето в същото време познавам хора,които си биха даже втора ваксина,след което някои от тях се заразиха и въобще не го искараха никак лесно.Четвърто,след като твърдите,че умните ваксинирани са много повече от простите неваксинирани,това автоматично иска да рече,че от вас фармацефтичните компании са спечелили много повече от нас.И накрая искам да ти заявя,че 100 процента съм много по-голям на години от теб,а и образованието не ми е никак малко,имал съм много перипетии в този живот,знам 2 и 200.,всичко което имам в момента съм го спечелил с много мислене и труд и живота ме е научил много,ама много да си отварям учите и ушите и много добре да преценям ситуациите в които попадам,така че акъл не искам.Аз много добре зная,че ваксините са много хубаво нещо,но ще си бия такава след като мине известно време и видя те дали наистина в реални условия дават някакъв положителен резултат и дали са подходящи за всеки приел ги организъм.Но сега веднага да се юрна и да тръгна за първа,втора,че даже вече и за трета ваксина и още разни бустери-ТАЗИ РАБОТА С МЕН НЯМА ДА СТАНЕ.А ти,след като си решил да се ваксинираш,в това няма нищо лошо щом си сметнал,че това е правилно и това те устройва,но не изкарвай всички неваксинирани,че са неуки,прости или каквото и да е там.Досега съм си правил някои и друг бъзик с теб,за което ако си пич няма да ми се сърдиш,но това което съм ти написал до тук е съвсем сериозно.Бъди жив и най-вече здрав.

Отговори
3 4
Леле

Леле

24.12.2021 | 01:06

Квото искаш прави. Аз опровергавам това, което беше написал. Говориш за високо образование, но си написал Учите в същото изречение, което е парадоксално. Не се сърдя на никой, недей и ти. Със здраве ;)

Отговори
3 1
ДО ЛЕЛЕ

ДО ЛЕЛЕ

23.12.2021 | 22:05

Аз се уча от теб малоумни.ко.Както на теб не ти писва да пишеш едни и същи простотии всеки ден,така и на мен не ми писва да ти казвам колко си прост,ограничен и най-вече ВАКСИНИРАНО ЗОМБИ,КОЕТО ПЪЛНИ ДЖОБОВЕТЕ НА ФАРМАЦЕФТИЧНИТЕ КОМПАНИИ.АБСОЛЮТНО ДОКАЗАН МАЛОУМ.НИК.

Отговори
4 3
Леле

Леле

23.12.2021 | 22:41

охохохоох я пак ? Кой пълни джобовете на Биг Фарма ? Аз, който съм се ваксинирал или ти който си плащаш тестчета на всеки 3/4 дни ? Аз ли дето карам вируса без да го усетя или ти дето като се разболееш си купуваш кви ли не антибиотици и хапчета ? Пък ако стигнеш до болница знаеш ли как хубаво им влиза на Биг Фарма това ? Голям автогол си вкара. Такива глупости, че ваксинираните пълнят джобовете на Биг Фарма и най-големите антиваксъри знаят, че не е вярно ;)

Отговори
2 3
На снимките

На снимките

23.12.2021 | 20:37

Виждам само простти и тъпиии говеда само, готови за жигосване

Отговори
10 6
Пропаганда

Пропаганда

23.12.2021 | 20:05

Снимали 20 човека от които 5 деца всяко със цялата рода - битер мангалите станахме и написали - стотици деца ще се ваксинират днес, е това е ахахахахха срам!

Отговори
12 6
мда

мда

23.12.2021 | 20:04

Майката е толкова проста че ако съм и мъж ще я изхвърля!

Отговори
14 6
Бащата

Бащата

23.12.2021 | 20:24

Е по-зле.

Отговори
8 4
Вероятно

Вероятно

23.12.2021 | 20:34

Вероятно няма мъж в семейството и тая е от модерните майки - феминистка.

Отговори
9 6
Пройчо

Пройчо

23.12.2021 | 19:40

Браво - още дузина "светила" и "професори" са си изляли умствения недостатък. Давайте, покажете на света що за стока сте. Лумпенизирани параноици. Това сте вие. Писаници от сорта на това, че ваксинираните стават бездетни, че стават зависими, че умишлено биват заразени с други болести или дори че им се променя клетъчната структура?!?! Колко от вас разбират от медицина наистина за да говорят тези безсмислици. Или пишете неща от рода "една жена чула друга да казва". Ако имаше световна конспирация има достатъчно други методи за да ни навредят - най-малко в храните които консумираме ежедневно. Или конспирацията е само срещу великата сила България от която в момента зависи световната икономика? Ако някой е сляп и безотговорен то това сте точно вие - конспираторите, антиваксърите и просто глупаците, които отказват да приемат единственото смислено решение за благото на всички.

Отговори
5 12
Опс

Опс

23.12.2021 | 20:03

То и първата игла беше единственото решение. После стана втора игла. Сега трета, и скоро и четвърта. Всички те бяха единствено решение. Когато човек пострада от 'единственото решение' няма към кой да се обърне, щото ще му кажат 'Еми беше единственото решение в случая, сори'. Това, което ти наричаш глупост, на мен се струва като здрав разум. А твоя начин на мислене много точно си пасва с 'Да правиш едно и също нещо, отново и отново, с надеждата да очакваш различни резултати', което си е дефиницията на лудост. Та, ходи се боди там и не са обаждай много, луда главо.

Отговори
14 5
Опс

Опс

23.12.2021 | 20:04

И с тва име 'Пройчо' звучиш, като наср.н.

Отговори
7 2
До Опс

До Опс

24.12.2021 | 02:00

През написаното прозира интелектуалния ти багаж. Или по-скоро липсата му. Пройчо е просто псевдоним, но явно интелекта ти стига до толкова, че от безсилие да обиждаш напосоки. Колкото до еднаквото действие с различен резултат няма как да знаеш - пишеш същата мантра повтаряна от твоето съсловие вече толкова месеци. Да ама не. Аз лично съм карал вируса два пъти и двата пъти по коренно различен начин. Първия път беше края на лятото на 2020-та и десет дни не можех да мръдна от леглото с температура и болки из цялото тяло, които не пожелавам дори и на теб. Втория път преди 2 месеца след като вече се бях ваксинирал. Точно два дни имах лека температура и нямах обоняние. На третия ден ми се върна обонянието и температурата спадна. Без болки, без други странични ефекти. Така че аз лично мога да потвърдя от личен опит(за съжаление), че резултата е налице. Ти умнико какво видя от вируса та така смело говориш? Или все още не си се сблъскал с него, но си чул че на един познат съсед му го карал на крак без да се ваксинира щото шуренайка му по бащина линия гледала по алфа тиви за вредите от ваксините.

Отговори
0 3
Андрей

Андрей

23.12.2021 | 18:25

Спрете веднага това престъпление - ваксинирането на малки деца, с тази генно проектирана РНК!

Отговори
20 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?