5G в Пловдив - бърз, стабилен, но с ограничено покритие

Репортер на "Марица" направи първия обширен полеви тест в града под тепетата как работи бъдещето на мобилните устройства 

5G вече стъпи официално в цялата страна. Как се представя новата мрежа, какво е покритието в Пловдив и най-вече - колко по-бърза е 5G от 4G?

Революцията е вече тук. Бъдещето на мобилните устройства и преносът на данни - 5G, официално работи в Пловдив. Два от операторите вече предлагат супербързата мрежа под тепетата и за клиентите си - А1 и Виваком. И двете компании предлагат към момента безплатен тест на новата технология, като единственото изискване е да имате съвместимо устройство. 

"Марица" реши да направи полеви тест из Пловдив, за да проверим как се държи технически 5G мрежата в града и какви възможности предлага към момента. Тестовото устройство е едно от трите най-добри в света за ползване на новия стандарт - Apple iPhone от 12-о поколение. В теста ще се ползват мрежите на два от операторите - А1 и Виваком.  

"Белите петна" в града 

  5G мрежата засега е със силно ограничено покритие, което освен Пловдив, обхваща само най-големите градове и някои общински центрове. Мрежата и на трите оператора обаче расте с всеки месец и се добавят по дузина нови населени места. Амбициите на трите телекома са до края на годината да няма населено място с под 10-15 хиляди души, на което да няма покритие. Към момента може би най-развита е мрежата на Виваком, които освен големите градове покриват напълно и магистрала "Тракия". А1 са веднага след тях, докато Теленор сякаш подхождат най-предпазливо. 

 

 Между 70 и 85% от площта на Пловдив е покрита от 5G клетки и пълноценно може да се ползва мрежата. Не липсват обаче и места, на които буквално все още няма покритие. Сред тях са квартал "Коматево", части от "Прослав", югоизточните части на район "Източен" и малка част от края на ЖР "Тракия". И ако това са все крайни градски територии, необяснимо е, че голяма част от района на Младежкия хълм, Гребната база, както и около Централна гара също са "бели петна". 

Като сериозен плюс обаче трябва да посочим стабилността на връзката. Много по-нискочестотните вълни значат много по-честа смяна на клетката, която изпраща сигнал до устройството. При ползване на 5G в движение нямаше нито един проблем, свързан със загуба на сигнал или драстично намаление на скоростта, докато преминавахме от клетка в клетка. Според експертите заради липсата на високо строителство в града с добавянето на още клетки сигналът само ще се подобрява. 

Развиват скорост от 700 mbps

Дори и в този най-ранен етап 5G мрежата е бърза! Скептиците очакваха, че в началото ще имаме скорости от около 500 mbps, като по-високи числа ще може да чакаме едва в края на годината. Това обаче далеч не е така. И мрежата на А1, и тази на Виваком без проблеми развиха скорости от малко на 700 mbps в пиковите си стойности. Още по-добрата новина е, че скоростта на нито едно място в Пловдив не падна под 590 mbps. Което значи, че дори и в най-слабото си представяне, в самото си начало, 5G е три пъти по бърза от предишната генерация от четвърто поколение.  

 

За сравнение, пиковите стойности на 4G в близост до стадион "Христо Ботев" стигат до 205 mbps, докато при 5G имаме резултат от 677 mbps. В близост до Второ РПУ пък текущата масова мрежа от четвърто поколение стига до 180 mbps, докато новият стандарт без проблеми държи над 630 mbps. Към момента обаче това е скоростта на сваляне. При скоростите на качване резултатите са малко по-слаби (от 40 mbps за 4G на 82 mbps za 5G). И при А1, и при Виваком резултатите бяха много сходни, като разминаването винаги беше под 3%. 

Светкавично сърфиране

Новата мрежа наистина прави сърфирането много по-бързо. Свалянето на големи файлове също е съкратено драстично, а на местата, на които имаме 5G, буквално цели филми от няколко гигабайта се сваляха в 4K качество без особени проблеми. Дали повечето потребители ще усетят тази разлика обаче, е въпрос без еднозначен отговор. Ако в момента, докато сърфирате през мобилната мрежа, нямате проблеми със скоростта, то най-вероятно сегашната 5G мрежа няма да ви се стори като голяма иновация. Потребителите в IT сферата обаче разбират какво значи за сектора това. 

 

Важно е да отбележим, че към момента относително малко устройства ползват тази мрежа. С увеличаването на потребителите обаче ще трябва да се увеличава и броят на станциите, които да излъчват сигнал. С напредването на технологията у нас може още следващата година да видим и скорост над 1000 mbps през 5G, което ще е огромна стъпка към дигитализацията на България. 

Към момента на пазара у нас има близо 20 устройства, които поддържат 5G мрежата. Цената им започва от 750-800 лева и стига до над 2500 лева за премиум моделите. Въпреки това 5G е още далеч от масовия потребител и в момента е по-скоро екстра за всички запалени техноманиаци. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
микровълнови печки

микровълнови печки

28.03.2021 | 10:23

Много хубаво е това за скоростта, но тези микровълнови излъчватели на всеки ъгъл, как ще се отразят на живите организми? Защо никой не прави задълбочени изследвания? Кой разреши изграждането на мрежите без допитване до гражданите?

Отговори
6 3
Иван Драндаров

Иван Драндаров

27.03.2021 | 23:24

"Много по-нискочестотните вълни значат много по-честа смяна на клетката, която изпраща сигнал до устройството. " Станимирчо, отчайващо некомпетентен си...

Отговори
5 1
Нали

Нали

27.03.2021 | 23:11

Даааа ама от това водата в чешмата гори!

Отговори
1 4
Алб11гфилма

Алб11гфилма

27.03.2021 | 21:27

Bobi mos zak neta 5 gbaita plo pri zemet yyy 4algiiii gasss nova btv ytrre can gr g bym 6akalaka m6inkeee vyyyyr fi6ana 11g

Отговори
1 6
А стига бре

А стига бре

28.03.2021 | 07:51

Ко каза ко?????Хахахахахха!

Отговори
4 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?