Следвайте ни

576 пловдивчани обхвана патронажната грижа на общината

viber icon

576 пловдивчани са се възползвали от възможността за осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Община Пловдив. Това отчетоха от местната власт след приключване на Компонент 2 от проекта, който е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Така в продължение на година на трудноподвижни хора над 65-годишна възраст и такива с ТЕЛК-ови решения бяха предоставени интегрирани здравно – социални услуги. За целта специалисти посещаваха по домовете тези, които имат нужда от манипулация или консултация по предварително уточнен график. 

„Благодаря на тези 60 служители медицински работници, социални асистенти, които въпреки пандемията изпълняваха своя дълг и помагаха на нашите съграждани. Приключваме един проект, освен да си пожелаем много нови проекти“, каза ресорният зам.-кмет Георги Титюков. 
Полаганите грижи бяха съобразени с назначенията на лекар, а здравни специалисти и социални сътрудници стриктно изпълняваха предписаните необходими манипулации и дейности.

„Аз съм успял да си свърша работата тогава, когато моите пациенти успеят да отидат сами до тоалетната, тогава, когато успея да му помогна да стане полезен за близките си“, каза рехабилитаторът Генадий Генчев. Рехабилитаторът подчерта, че понякога се притеснява да не зарази свой роднина или приятел без да знае, но медицинският му дълг е над страха. Медицинската сестра Катя Йорданова пък по време на проекта е помогнала на човек, чийто крак е бил пред ампутация, да запази крайника си. 

Освен това на нуждаещите се бе предоставена и психологическа подкрепа и консултиране. По думите на психолога Илина Горки най-често възрастните заради ниските пенсии се чувствали унижени, а това водело и до социалната им изолация. „Срещала съм потребители, които с месеци не излизат от дома си“, каза Горки. Общата стойност на Компонент 2  е 1 251 834.56 лв. 
„Проектът постигна целта си чрез предоставените услуги в домашна среда, които подобриха качеството за живот и възможностите за социално включване, както и улесни достъпа до здравни услуги. От множеството благодарствени писма на хората стана ясно, че услугата е получи широка обществена подкрепа“, анализира Лилия Кючукова. 

Междувременно заради пандемията през май миналата година стартира и Компонент 3 за патронажна грижа, който продължава до края на март. Финансовият ресурс за него е в размер на 1 610 670 лв. Така в условия на пандемия на пловдивчани се доставя храна от първа необходимост и лекарства. Освен това им се помага и със заплащането на битовите сметки, както и подаване на заявления за получаване на неотложни административни услуги.

По този начин е осъществена превенция и ограничаване на коронавирусната инфекция при най-уязвимите групи от обществото, а именно самотноживеещи възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания, лица поставени под карантина, самотни родители с дете/ца до 12 г., които са в невъзможност да оставят хлапетата  сами, подчерта Лилия Кючукова. От възможността са се възползвали общо 1237 пловдивчани, като броят им е по-голям от планирания с 224 души. 

Жана Кожухарова е една от жените, която получава помощ по програмата. Тя е болна от диабет и е трудноподвижна. Използва помощни средства при придвижването си. Трудно си купува лекарства и плаща месечните сметки. Сега обаче това го извършва социалният й асистент. Помага й и с плащането на месечните сметки, както и с покупката на обувки.  

 За предоставянето на услугата са назначени 150 социални асистента, които обслужват потребителите до домовете им. Александра Димитрова е била социален асистент на 3 жени и 2 мъжа. Едната от тях била със сменена тазобедрена става. „Ако има вариант да им влизаме в домовете да им почистваме, да им изхвърляме боклука би било добре, защото те нямат кои да им помага“, каза Димитрова. Теодора Димова, която е социален асистент на 11 души, пък смята, че вместо безплатни карти за градския транспорт по-добър вариант е да се дават по 50 лв. на помощника и той сам да избира дали да ги използва за градския транспорт или за гориво за автомобила си. „Пазаруването е свързано с 3-4 чанти и не мога да ги помъкна по автобусите. Затова ходя с моята кола, горивото ми е между 80 и 90 лв.“, каза Димова. 

От 1 февруари пък ще стартира Патронажна грижа +, като целта й е да се подпомогнат социалните услуги. Очаква се, да бъдат закупени лични предпазни средства на персонала в тях, както и да се извършва дезинфекция на сградния фонд на социалните услуги. Освен това персоналът и потребителите ще бъдат тествани периодично за ковид. Ще бъдат закупени и компютри, които да улеснят предоставянето на услуги в онлайн среда.

Този документ е създаден в рамките на проект № BG05M9OP001-2.040-0017 „Осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Община Пловдив“, който се осъществява с финансовата подкрепа на  Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Община Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020.

Снимка: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Катя

Катя

28.01.2021 | 23:43

Страхотно

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?