46

565 пловдивчани получиха патронажни грижи с европейска подкрепа

Петдесетгодишна учителка, получила тежка травма при падане в дупка, оперирана и изписана за домашно лечение, трябвало да отиде на рехабилитация. Нямала близки и се обадила на частна фирма за превоз. Оттам за транспорт и двама мъже с носилка са й поискали само за един ден 300 лева. Жената се обадила в Община Пловдив, откъдето веднага са й осигурили безплатно транспортиране до рехабилитационен център по европейска програма за патронажни грижи. 

Тази случка разказа днес зам.-кметът по социална политика, спорт и младежки дейности Георги Титюков по време на заключителната пресконференция по повод на изпълнението на проекта BG05M9OP001-6.004 „Патронажна грижа+ - Компонент 2”, реализиран с безвъзмездната финансова помощ по  ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“. Стойността му е 1 438 928, 69 лева, осигурени на сто процента от ЕС. 

„Проектът  беше изключително полезен за възрастни в нужда и хора с увреждания, както и за граждани, засегнати от COVID - 19”, подчерта Георги Титюков.  

За шест месеца  - от 2 февруари до 2 август  2022 г. - патронажни грижи бяха осигурени за 565 пловдивчани.  „ На гражданите бяха предоставени  почасови мобилни здравно-социални услуги в домашна среда -психологическа подкрепа, пазаруване, чистене, готвене, плащане на битови сметки до 2 часа на ден. В екипа, ангажиран по проекта, участваха общо  72-ма специалисти – лекари,  медицински сестри, рехабилитатори, психолози и сътрудници социални дейности”, разказа Лилия Кичукова, ръководител на проекта. 

Със специалистите бяха сключени договори срещу месечно възнаграждение от 1100 до 1300 лева в зависимост от професията за 8- часов работен ден, за да обслужват включените в програма граждани в техните домове на различни адреси в Пловдив. 

„Всеки, който е пожелал да бъде включен в проекта за патронажна грижа и отговарял на критериите, е получил помощ”, увери Лилия Кичукова. 

По същия проект от 2 март до 2  септември е осигурена подкрепа за превенция на COVID – 19 в  52 социални услуги в Пловдив, насочени към 629 служители, които обслужват 1391 потребители.

„Предоставени са лични предпазни мерки – маски, ръкавици, дезинфектанти, предприети  са мерки за дезинфекция на  помещения и изолиране на персонала с паравани и преградни стени, обезпечено е тестване на персонала и на потребителите на социалните услуги . Закупена е компютърна техника и e осигурено допълнително заплащане на персонала”, посочи Лилия Кичукова. 

Ръководителят на проекта съобщи добрата новина, че патронажни грижи ще се предоставят  още шест месеца при същите условия, но вече по друг европейски проект. 

Снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Тракия

Тракия

02.09.2022 | 09:22

Един мингян миризлив голям политик го раздава барабар със фамилията.

Отговори
0 0
dimitar

dimitar

01.09.2022 | 20:40

бърза и надеждна банкова кредитна услуга за всички Нашата офшорна банка е международна финансова институция, специализирана в международни споразумения за заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 5 000 000 евро. Средствата са изплащаеми за период от 1 до максимум 30 години. лихвеният процент е 2,5% на година за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл: [email protected]

Отговори
0 1
Лъжци

Лъжци

01.09.2022 | 20:27

Лъжци....нагли!

Отговори
2 0
Срам ме е

Срам ме е

01.09.2022 | 15:51

Колко са жалки и как дебелашки лъжат! Проверете какво влиза в тези заплати??..и осигуровките... Лъжат дебелашки!

Отговори
4 0
Лъжлива работа по тютюковски

Лъжлива работа по тютюковски

01.09.2022 | 15:40

Нагло подобие на управник .тютюков..и чираци около тего

Отговори
4 0
Лъжлива работа по тютюковски

Лъжлива работа по тютюковски

01.09.2022 | 15:39

Да ви кажа какво е това чудо ,дето ни будалкат от първо лице::: Яма безсмислена в която се наливат пари ма така ,че в кацата да бръкнат бая управници! Един патрон има адреси из целия град и тича .в същото време по телефона и джи пи ес има някой който го следи къде е и защо вече не е еди къде си. Отиваш еди къде си там влизаш в ада...вмирисан стар човек под леглото сухи фекалии,легени с урина...,мръсен не кзкэпан не вчесан даже индивид ..гладен петимен за някоя приказка! Всички изоставени от близките си! Та патрона /така наричам общия работник на по ниско ниво от санитар даже в болница/има задача за около 2 часа в даден ден от седмицата на тоя човек да му почисти,да го изкъпе/ако поиска/да го обръсне.да му напазарува.... Като си тръгнеш от такъв адрес си повръщаш червата от гнусотия..и отрицателни емоции .и тичаш на друг адрес! някакво тамагочи общинско те следи.къде си..плащаш си пътя до адреса... И на следващия ден си казваш ще издържа ,трябват ми пари и аз да живея... На края на седмицата си взел решение,не отиваш предпочиташ да ги изгладуваш тези пари! Това е тази инициатива! Тютюков е на ясно и тази на социалните в общината още -повече! Не знам обаче големия кмет наясно ли е с тази форма на по.рно.граф.ска помощ...с Евро пари! В същото време дадоха на тепсия един прекрасен имот на едни украински нав.леци...белодробна болница!да на тепсия и ги обгрижват като скъпи гости, а те не престават да капризничат. Защо нашите хора да не се настанят там и да се грижим за тях като за бели хора???кой е по заслужил българския гражданин в нужда или су.льо.вците украински? Защото има такива като Тютюков и си е по 20 години оядени от власт и корупция! Питам сега аз нашите журналя хайде издирете и посетете ненадейно такива адреси и ме разпънете ако лъжа...но ако е истина написаното тютюковци вън от власта FOREVER!!! Журналистите проверете написаното!

Отговори
4 1
Любка

Любка

01.09.2022 | 20:37

Ами то си пише, че 72 служители са обгрижвали 565 лица по график. Сестра ми е медицинска сестра по проекта и си получава заплатата по карта в банковата сметка, а така също и дават и карта за градския транспорт. Пишете пълни глупости, като познавате човек в нужда запишете го в програмата. Офисът им е под блока точно зад Гранда.

Отговори
0 1
Посмали манго

Посмали манго

02.09.2022 | 00:31

Тая Любка ще е някоя от администрацията лъжкиня като тютюка...колко лева получава по сметка уж сестра ти? Я да не си правите реклама...пълна измислица е това с тази грижа...а на адресите пълна гнусотия...

Отговори
0 0
Пловдив

Пловдив

01.09.2022 | 15:27

Мошеници и той и неговите подчинени, мингяните хранят.

Отговори
2 0
Пенсионер

Пенсионер

01.09.2022 | 14:34

Вай бе Тютюка за милион и половина помогнал на една жена. Все пак е постижение.

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?