2374

5200лв. за 15 минути в помощ на украинските бежанци

Проведе се благотворителен търг в Народната библиотека "Иван Вазов"

5200лв. бяха събрани за 15 минути на благотворителния търг в помощ на украинските бежанци, който се проведе в Народната библиотека „Иван Вазов“.

Пловдивчани наддаваха за картини на художници от Тел Авив, като събраните средства ще отидат за външен и вътрешен ремонт на Детския център до Белодробната болница. 

Продадоха се 15 картини, като цените започваха от 320лв. 

С три от тях се сдоби пловдивчанинът Васил Петров. Закупените от него творби са на стойност над 1000лв.

„Всички тук сме наясно, че основната идея е да помогнем на каузата. Насладата от изкуството е вторична.“, сподели той.

До този момент в Пловдив има около 5000 украински бежанци. Всеки ден пристигат нови, разказа Наталия Елис, която е от инициаторите на търга.

На родителите обикновено им трябва месец да започнат работа и да подготвят документите за прием на децата им в училища и детски градини. През това време трябва да има къде да оставят малките в безопасност, а вмомента децата си играят на улицата и по коридорите на болницата, продължи Елис. Затова е важен ремонтът на Детския център.

Хранителната верига „Лидъл“, завода „Шнайдер“ и някои компютърни фирми са примери за места, където украинските бежанци са започнали работа. Има и семейства, пренесли своя собствен бизнес от Украйна в България.

В търга освен творби на израелски художници участваха и рисунки на български и украински деца, разкриващи впечатленията им от войната. Също така се продаваха и играчки, плетени на една кука от тринадесетгодишната украинка Лера, която е намерила подслон в града ни.

Всички непродадени творби ще бъдат пуснати повторно на търг. Целта е да се съберат 20 000 евро за ремонта на Детския център.

От ДМС платформа допълнително са събрани 1000лв. През този линк можете да подкрепите каузата: https://dmsbg.com/24119/podkrepi-vtori-dom-buferen-tsentar-za-semeystva-s-detsa-v-plovdiv/?fbclid=IwAR1Wye1wUzNe_wgw0BuknTnK-PKGlfXiWpVstV_GKbMKUiZq35IecwJsUGQ

Автор: Валерия Герганова

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
сини лицемери

сини лицемери

26.07.2022 | 21:11

Реститутите от Синята крепост, защо не продадат някой имот на Главната или да го напълнят с бежанци, за победа на световната демокрация, европейските цености?

Отговори
0 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?