Следвайте ни

5000 души от Пловдивско на безплатен санаториум от НОИ

viber icon

Почти 5000 от Пловдивска област са се възползвали от програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ през 2019, показват данните от информационния бюлетин на осигурителното дружество. Всички българи, които са получили безплатен санаториум са 45 005, което означава, че всеки десети е бил от града под тепетата или областта. Това нарежда пловдивчани на второ място, след София и преди Стара Загора, по брой нашенци, които са ходили на безплатни процедури. Пациентите прибягват най-често до рехабилитация заради проблеми с опорно-двигателния апарат (74%) и периферната нервна система (21%).

Доста по-рядко до процедури прибягват страдащите от сърдечносъдови и бъбречно-урологични заболявания и дихателни проблеми. Единици са и хората с кожни, стомашно-чревни и ченодробни болести, който ходят на рехабилитация. В базите на НОИ е проведена профилактика на общо 10 групи заболявания.

Обикновено на балнеолечебни процедури ходят хората, които са навършили 51 години, което кореспондира с по-високата заболяемост сред тази възрастова група. Рискова е и възрастта между 31 и 50 години. Преминалите рехабилитация под 30 години пък са малко над 1%. Данните показват още, че две трети от тези, които са отишли на безплатен санаториум, са жени.

Рехабилитацията на българите е струвала на държавата 20 103 061 лв. Така нашенците са се лекували 10 дни за сметка на хазната. Цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7 лв. за всеки ден от престоя се поемат от средствата на държавното обществено осигуряване. При отпуснати малко над 20 млн. лв. за настоящата година за над 45 000 души сметките показват, че ако всеки стои по 10 дни, държавата плаща за човек по 446 лв. Това е с 19 лв. повече спрямо миналата година. 70 лв. от сумата отива за храна, а останалите 376 лв. - за заплащане на престоя. Терапиите се провеждат в 49 лечебни заведения в страната, които са разположени в планински и морски курорти. Част от тях се намират в Банкя, Боровец, Велинград, Хисаря, Бургас, Павел баня.

Право на профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. Те обаче трябва да са внесли осигурителните си вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Заболяването им трябва да е диагностицирано и лекуващият им лекар да е установил необходимост от процедури.

Програмата може да бъде ползвана и от тези, които получават лична пенсия за инвалидност. Те обаче не трябва да са навършили възраст за право на придобиване на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Освен това срокът на инвалидността в експертното решение не трябва да е изтекъл, а лекуващият лекар да е установил необходимост от терапия.
 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?