Следвайте ни

500 пловдивчани с болногледач по 2 часа дневно

Държавата е предоставила безплатен помощник по 2 часа на ден на 500 пловдивчани. Това каза зам.-социалният министър Зорница Русинова. Така на възрастните хора се осигуряват почасови мобилно здравно-социални услуги по домовете. Възможност да се възползват от патронажната грижа имат и хората с увреждания. Посещавайки ги по домовете медиците им мерят кръвното, извършват необходимите манипулации, поставят превръзки и помагат на хората в извършване на ежедневни битови дейности. Освен това те получават и психологическа подкрепа.

Полаганите грижи зависят от състоянието и заболяването, като на всеки се прави индивидуална оценка. Ако даден човек не се нуждае от обгрижване през всички 12 месеца на проекта, на негово място може да бъде включван друг.

От болногледач в страната са се възползвали общо 13 000 българи. За целта са сключени 126 договора с общини, а финансовият ресурс на програмата е 46 млн. лв. Очакванията на социалното министерство са до края на годината от патронажната грижа да се възползват над 17 000 души.

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?