Следвайте ни

"4 януари" - улицата на свободния Пловдив

viber icon

Всички ние много обичаме своя Пловдив. Познаваме ли го обаче? "Марица" реши да провери, като започна от най-важното - хората и улиците на този вековен град. Наш екип ще ви гостува, за да ви попита на кого е кръстена вашата улица и какво знаете за този човек. Очакваме да ни разкажете още кои са най-известните хора, живели и живеещи в квартала ви. Ще изберем заедно и най-красивата къща на вашата улица. Очаквайте ни!   

Разнолика и живописна, улица „4 януари” започва от брега на река Марица, преминава покрай адвокатското сити на Пловдив и Хуманитарната гимназия, стига до кръстовището с „Шести септември”, а после се изкачва по стълбите след подлеза и потъва в най-красивата част на Стария град. 

Улицата получава името си заради деня, в който по стар стил през 1878 година драгуните на капитан Бураго влизат Пловдив. Днес градът чества освобождението си на 16 януари и затова малко хора се сещат за причината, поради която това знаково за Пловдив място се казва "4 януари". Точно през нея минава генерал Йосиф Гурко, за да узакони края на османската епоха под тепетата.  

Ул. „4 януари” започва точно там, където преди век отточната тръба от Чифте баня е изливала сапунената си пяна в Марица. Съоръжението е съществувало до началото на 60-те години на миналия век. Рибарите още я помнят, защото

под нея се ловели най-големите маришки щуки и сомове. 

В началото на „4 януари” са останките от бившия ТЕЛК. В последните месеци теренът се превърна в ябълка на раздора между общината и живеещите наоколо заради плановете на администрацията да вдигне на това място многоетажен паркинг. Заради проекта се налага и промяна в границите на двора на гимназията, дала на България 7 премиери.  

Хората са съгласни, че паркирането в района е ад и трябва да се сложи ред, но се притесняват, че с издигането на многоетажното съоръжение трафикът ще стане още по-объркан.    

Във високата част на ул. "4 януари" нямат подобни проблеми. Там, където улицата навлиза в Стария град, ни посреща небесносинята къща на видния музикален педагог от Музикалното училище Гаро Балтаян. Той е син на композитора Саркис Балтаян. От 4 години той и съпругата му живеят при децата си в Америка. И домът им - най-търсената за стенна реклама къща в града, бавно се руши.  

Малко по-нагоре е живял

Артин Гидиков - арменският търговец, който се влюбил в Пловдив. 

Дошъл тук от Бесарабия и построил къщата си в далечната 1848 година. След погрома на Априлското въстание заплатил откуп на турците за живота на 52-ма български бунтовници. Така въжето отървал художникът Станислав Доспевски. В съседство със сградата, която за известно време приютяваше известното Девето кметство, се намира и емблематичният ресторант "Улпия", стопанисван от новия кмет на Пловдив Здравко Димитров. Заведението от няколко години не работи и чака по-добри времена, за да отвори врати отново.

Обиколката ни по калд​ъръмената уличка продължава с други градски забележителности, като Арменската църква "Сурп Кеворк" и Арменското училище. Пред него е  паметникът на Пейо Яворов. На стълбите на школото срещаме  Николай Папукчиев, който си спомня с носталгия, че преди улицата е била по-наситена с хора. "Аз учих в Арменското до седми клас. Правихме си вечеринки и скаутски лагери и беше интересно", спомня си мъжът.

Сега малкото шум идва единствено от туристите, предпочели да отседнат в бутиковия хостел "Старият Пловдив", където дават подслон на гостите срещу 10 евро.  Точно пред него се срещаме с Елиз Дерделян. Младата дама се е заела да снима възрожденските къщи, които ще станат част от дипломната й работа. Елиз учи архитектура в в Милано.

Историята 

Тя разказва как на 4 януари по стар стил капитан Бураго с 63 драгуни успял за броени часове да прогони от Пловдив 1000 свирепи черкези от турския аскер. 

Интересно е да се отбележи, че генерал Йосиф Гурко освобождава София на 4 януари нов стил и на същата дата влиза в Пловдив, само че по стар стил. В действителност това става 12 дни по-късно. Западният руски отряд е разделен на 5 колони.   На 2/14 януари руските сили излизат от Пазарджик. Според разузнавателни сведения, доставени от българи, групировката на Сюлейман паша отстъпва по две направления: Пазарджик-Пещера и Пазарджик-Пловдив. През нощта на 3/15 януари колоната на генерал-майор Шувалов преминава р. Марица през брод до село Оризари. Османската отбрана на Кадиевската позиция е пробита. 

 

Иван Кирев

Иван Кирев

Репортер - екип „Шоу“

Иван Кирев е завършил Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив. Работил е в plovdiv24.com, plovdivlive.com, podtepeto.com. От май 2017 г. е репортер в отдел "Култура и шоу" на в. „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?