49

4-метров партизански паметник стърчи ничий на Рогошко шосе

10-тонен партизански паметник, вероятно посветен на Лиляна Димитрова, стърчи в двора на фирма за търговия с мраморни плочи на Рогошко шосе.

Монументът е един от десетките, премахнати през 1996 година за два дни от администрацията на кмета Спас Гърневски.

Около него на терена преди 20 години е имало около 15-20 партизански паметници, но всички те един по един са изчезнали през годините. 

4-метровият монумент от варовик е в двора на фирма „Скала 2000”. Сега той е обграден с висока ограда.

Работещите в нея си спомнят, че преди 20 години ограда още не е имало и червените паметници са били без охрана. Предполага се, че са взети един по един по тъмно и са нарязани за погребални плочи. Останал е само 10-тонният монолит.

Най-интересното е, че паметникът сега стои в двора на частна фирма, но на практика е ничий. От „Скала 2000” отричат да носят каквато и да е отговорност за него.

Ето какво разказа за премахването на комунистическите паметници тогавашният кмет Спас Гърневски:

„През 1996 президента Борис Елцин излезе и обяви, че възстановява Съветски съюз-2 и включи в него и България. Това бе по времето на Жан Виденов. Председателят на Народното събрание не реагира, а се вдигна шумотевица. И Елцин обяви, че не само ще ни вкарат заедно с Киргизстан и още 4-5 страни в тоя Съветски съюз, ами и в България ще разполагат ракетни площадки! Това съм го писал в книгата си. Свикахме едно събрание на Общинския съвет в Концертна зала, беше море от хора. И предложихме решение за премахване на паметника Альоша и то бе взето. За съжаление, един съдия с гузна съвест анулира това решение. Желю Желев като отишъл в Москва подписал спогодба за опазване на българо-руските паметници. Альоша не е руски, а съветски! И тогава взехме решение всички партизански паметници и плочи да се махнат. Тук-таме нещо остана, дето е незабелязано. Но в целия град това се изчисти за 48 часа”.

Снимки от Валентина Биларева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
паметника е на държавата шорошоядски боклуци и са за да

паметника е на държавата шорошоядски боклуци и са за да

31.03.2023 | 21:42

се помнят, за памет, а не шорошоядски мръсници да си пренаписват автобиографиите с тях за новите им господари!

Отговори
1 1
Хм…

Хм…

31.03.2023 | 16:57

Този паметник си е изпълнил предназначението отдавна. А предназначението му е било скулпторът да прибере едни хубави пари. Що се отнася до Гърневски, идеята да го пратят в Киргизстан ми хареса.

Отговори
3 4

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?