49

39 общински съветници дадоха зелена улица на новия ОУП

Проектантите обещават повече зелени площи, по-малко бетон

Със стабилно мнозинство - 39 гласа, Общинският съвет одобри изменението на Общия устройствен план на Пловдив, който определя насоките на развитието на града  - начин на застрояване, зеленина, детски, учебни, здравни заведения, пътна инфраструктура, транспортни комуникации. Дебатите продължиха пет часа. При гласуването 6-има съветници се въздържаха, други 6-има бяха против. 

Главният архитект  на Пловдив Димитър Ахрянов благодари на проектантите от „Булплан” , че имаха търпението да изработят ОУП, въпреки че предварителният проект беше върнат за доработка.

Планът е съгласуван с МОСВ, МРРБ, РИОСВ и всички останали заинтересовани институции. Близо 300 предложения и възражения на граждани са разгледани. Протоколите от всички заседания са качени на сайта на Община Пловдив и всеки, който имаше желание, можеше да ги види, каза арх. Ахрянов, като напомни, че първоначалният проект беше внесен в края на 2019 г.  Обществени обсъждания с граждани бяха проведени за шестте района, а наскоро Експертният съвет за устройство на територията одобри окончателния вариант на ОУП. 

Арх. Ахрянов посочи, че ОУП съдържа пълен анализ на състоянието на всичките сфери на живот в Пловдив и прогноза до 2040 г. и  гарантира намаляване, а на места дори и забрана за строителство. В плана са заложени повече озеленени площи, подчерта арх. Ахрянов, като даде пример с кв. „Гладно поле”, където за разлика от предишния ОУП от 2007 г. е предвиден парк. 

Новият план ще влезе в сила, след като се обнародва в Държавен вестник. Ако има обжалване, то не спира изпълнението на плана.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Болкуцу крадливи , бидони бъчви

Болкуцу крадливи , бидони бъчви

25.11.2022 | 01:21

Продажни свине долни

Отговори
3 0
Вяра

Вяра

24.11.2022 | 21:42

Днес гражданите показаха, че ще се борят за Града си! За разлика от продажните общински съветници , с изключение на ДБ!

Отговори
6 2
Браво на жълтопаветната

Браво на жълтопаветната

25.11.2022 | 08:11

Вяра . Взимай една тиква гъдулка и почвай да си я тикаш отзад. ДБ са нескопосани неграмотници . Особено оная лекарката и оня малък пе_дал . Я се разходи към Коматево да видиш в Остромила как се строи . Сега това ще се забрани . Пача негр@мотна .

Отговори
1 5
Смешник

Смешник

24.11.2022 | 21:15

За тези хора от снимката няма ли “дрес” код?! Уважение към институциите е ключ за държавност “господа” , другото е цигания.

Отговори
4 0
УФО

УФО

24.11.2022 | 20:04

До авторчето на статийката! Колко ти дадоха АХРЯНИТЕ за това писание! И до шефа на цензурата тук! Не ви стиска да публикувате истина, НЕ платена от твоичките идеолози!!!!!!!!!!!!

Отговори
8 0
УФО

УФО

24.11.2022 | 19:57

Димитър Ахрянов!!!!! дали е пловдивчанин или п....ак??? Кои са "АХРЯНИТЕ" На кои викат "Ахряни" от време ОНО! Ахрян - това звучи продажно!!! Не предателски - ПРОДАЖНО!!! Аман да ни решават съдбата хора от ливадите на Родопите!!! Нищо лично, но АХРЯН ДА МИ РЕШАВА КАКВО ДА Е В ПЛОВДИВ,!!! ПО- ДОБРЕ ДА СЕ ВЪРНЕ ТОДОР ЖИВКОВ!!! П.С До ВСИТИ нови НЕпловдивчани!!! Извинявайте, ако съм ви засегнал, но ИСТИНАТА СИ Е ИСТИНА!!!!  

Отговори
8 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?