4020

38 школи дават шанс на близо три хиляди малчугани

В ОДК превръщат всяка дарба в успех, при това безплатно

Някои наричат Центъра за подкрепа на личностното развитие - ОДК, в Пловдив работилница за таланти. За други е място, където могат да надградят и развият дарбите си, да открият възможностите си, да осмислят времето си. Малчуганите, които се обучават в него, обаче го наричат своето място за вдъхновение.

2800 са децата, които в момента развиват способностите и въображението си в 38 школи по музикално и танцово изкуство, различни стилове пеене, танци, актьорско майсторство, изобразително изкуство и дизайн, спортуват и бележат успехи в неформална обстановка. Безплатно.

Хор "Детска китка" впечатлява с изпълненията си японската публика

 

„Тук няма да видите намръщено дете. Идват усмихнати и с удоволствие, защото посещенията не са задължителни. И те, и родителите им споделят, че за тях заниманията тук са като антистрес терапия, място, където създават социални контакти и обменят идеи“, разказва за Центъра директорът Озден Мурадова. Тя е категорична, че всяко задължително нещо, свързано с творчеството, създава бариери, и че най-важното за творците, независимо на каква възраст са, е да работят във вдъхновяваща среда. И предпочита да остави децата от Центъра да разказват сами за успехите, които са постигнали чрез обучението си в него.

В коридора срещаме Виктория Уручева, която посещава ОДК от първи клас. Приета е в Американския университет в Благоевград. „ОДК ми даде много в развитието като човек, който се занимава с изобразително изкуство. Реших да уча програмиране и да оставя рисуването като хоби, което да развивам“, разказва Вики, която вече рисува по поръчка портрети, корици на книги, емблематични места в Стария град, прави стенописи. 

Виктория Уручева с учителя си Николай Балдев

 

Стенопис по неин проект и нарисуван от нея на една от стените в Центъра показва с гордост учителят ѝ Николай Балдев, който е член на СБХ и от 20 години преподава изобразително изкуство на млади художници.

 ВГ „Бамбини" грабнаха сърцата на публиката в телевизионния риалити формат „България търси талант“ и стигнаха до полуфинал

 

16-годишната Никол Чиплакова е част от успелите млади спортисти в града. Момичето има над 120 медала от състезания по художествена гимнастика. Не е броила колко са златните, сребърните и бронзовите. Прага на ОДК прекрачва за пръв път през 2011 г., когато е едва 4-годишна. Таланта на момичето откриват първите ѝ треньори Елмира Младенова и Дарина Джурова, които я насочват към спортния клуб „Тракия“ - Пловдив, където от 2017 г. личен треньор ѝ е Ирина Чернева. „В спорта, за да успее едно дете, най-важното е да има сплотен екип между деца, треньори и родители“, убедена е първата треньорка на момичето в ОДК Елмира Младенова.

16-годишната Никол Чиплакова не брои медалите - над 120 са

 

Десет години от живота на Пламена Войнова преминават в хор „Детска китка“ в ОДК. В момента 21-годишното момиче е студентка втори курс в Музикалната академия със специалност „Поп и джаз пеене“, но не пропуска, когато има време, да дойде в Центъра. Няма да забрави как я открили преподаватели по пеене в ОДК и ръководители на хора, които обикаляли пловдивските училища да търсят талантливи деца. Оценява времето, което са дали на малките хористи Златина и Яна Делирадеви, Николина Кармазлийска, Соня Запянова и Джулия Узунова, която впоследствие я подготвя и за Академията.

„Тук винаги съм се чувствала на мястото си, защото правех това, което обичам. Това е място, където се чувстваш абсолютно свободен в една различна, артистична, неформална среда, която е вдъхновяваща“, вълнува се след години Пламена.

За младите таланти от хор „Детска китка“едно от най-впечатляващите турнета било това до екзотична Япония, което се провело по общинската програма „Пловдив 2019“.

С успехите си радват и талантливите изпълнители от ВГ „Бамбини“, които грабнаха сърцата на публиката в телевизионния риалити формат „България търси талант“ и стигнаха до полуфинал.

На II Международен фестивал за детски и юношески пиеси и песни „Децата на България“, който се проведе през март в Чикаго „бамбините“ грабват наградата за цялостно представяне в категория "музика". Впечатлили журито с избора на авторските песни на техните ръководители Снежана и Димитър Доневи, атрактивното многогласно изпълнение и оригиналната сценична визия.

След блестящото представяне във Вашингтон ги посреща лично посланикът на България Георги Панайотов, а в посолството младите таланти представили своя нова авторска разработка на емблематичната песен „Една българска роза“

"Децата са изключително даровити. В края на 2023 г. формацията реализира първия си музикален албум „Слънце над България“, който включва предимно авторски песни и аранжименти. Школата е носител на Награда Пловдив, на GRAND PRIX от Национален конкурс „Път към славата“ - София, GRAND PRIX от Международен фестивал на изкуствата „Magia Italiana” - Римини, на най-голямата награда „Живият пламък“ от Национален конкурс „Родолюбие“, Панагюрище 2024“, разказват за постиженията на талантливите деца Снежана и Димитър Доневи.  

Обещаващо бъдеще предвещават певческите успехи на Аделина Налбантова и Мелек Ерен, които са приятелки от деца. Още на 4-годишна възраст двете момичета прекрачват прага на ОДК и в продължение на 15 години са част от формация „Куклици“ с ръководители Виолета Щерева и Румен Монев.

„Центърът е общност, в която си помагаме и обменяме идеи. Тук винаги е удоволствие да идваме, независимо че бяхме приети в музикалния профил „Народно пеене“ в СУ „Любен Каравелов“, разказват момичетата. Заради таланта и многото награди, които печелят на различни конкурси, момичетата редовно печелят стипендии от Община Пловдив и МОН. В момента и двете чакат резултатите от изпитите си в АМТИИ, където кандидатстват. Аделина е станала пословична в групата с това, че първото нещо, което поставя в багажа си преди всяко пътуване, е народната носия.

Мелек впечатлила Ищар с изпълнението на „Лале ли си, зюмбюл ли си“. Ковид спрял участието ѝ в общ концерт

 

С интересно предложение се разминала заради пандемията Мелек. То дошло от известната изпълнителка Ищар. След концерта на певицата в зала „С.И.Л.А.“ в Пловдив момичето влязло зад кулисите, за да види отблизо любимата си изпълнителка. Изпяло ѝ „Лале ли си, зюмбюл ли си“, а впечатлената Ищар ѝ предложила участие в свой концерт. „Ковид обърка нещата“, опитва се да приеме на шега злополучното стечение на обстоятелствата Мелек, но е доволна, че е пяла като солистка на концерт на ансамбъл „Българе“.

Центърът за подкрепа на личностното развитие ЦПЛР - ОДК си има и своята вълшебна пощенска кутия, в която пристигат историите, съчинени от малки приказници. Така ги нарича Ваня Чернева, която отговаря за прохождащите майстори на перото.

„Тази година се провежда третото издание на националния литературен конкурс "Приказка от мен за теб", с което предизвикваме автори от всички възрасти да развихрят въображението си. Миналата година участваха 130 истории. Тогава в категорията за автори до 10 години като най-добра приказка журито отличи „Превзетият цар“ на Александрина Малкиматева - третокласничка от пловдивското ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджиян“, разказва Ваня Чернева.

„И в това издание по традиция ще се включат децата и от другите школи в ОДК. Талантливите художници от Школата по изобразително изкуство ще илюстрират приказките, творците от „Дизайн и приложни изкуства“ ще изработят костюмите и куклите на приказните герои от конкурсните текстове, а най-добрите произведения ще бъдат подредени в изложба. Всичко интересно, което се случва в различните етапи, ще бъде документирано от любопитните фотографи на ОДК. Всеки, който иска да се включи в приказната надпревара, може да изпрати своята история до 30 юни на адрес [email protected]“, уточнява Ваня Чернева.

За поредна година в Центъра, който ражда таланти, се проведе и кампанията „Грамотни ли сме?“. Победителят, с пълен брой точки, е седмокласникът Георги Любенов Славов от ОУ „Райна Княгиня“.

За първа година настоятелството на ЦПЛР - ОДК - Пловдив организира пробни изпити за НВО. Безспорният фаворит, събрал 61 от 65 точки, е ученичката от СУ „Братя Миладинови“ и възпитаничка на езиково-литературната школа „Веди“ към ЦПЛР - ОДК - Пловдив - Ванеса Николаева Димчева.

В края на годината в 10-метрова сгъваема книжка децата от Школата по дизайн и приложни изкуства събрали любими цитати по повод Деня на четенето през ноември.

Тогава по инициатива на езиково-литературната школа „Веди“ Центърът отправил предизвикателство към всички четящи деца и възрастни - да запишат любим цитат от обичана книга и да го пуснат в кутията “Думи вдъхновение“.

Сред събраните слова, които докосват душата, имало цитати от Библията, Езоп, Лафонтен, Димитър Талев, Валери Петров, Антоан дьо Сент Екзюпери.

Шест момичета от Школата по дизайн към ЦПЛР - ОДК - Пловдив изработили от тях книгата колаж. И тъй като заниманията в школата често търсят ново артистично приложение на баналните неща от ежедневието, като парчета плат или хартия, в корица на книгата се превърнала художествено обработена кутия от шоколадови бонбони.

„В момента вече е стартирала кампанията за прием на заявления за новата учебна година. Школите се запълват много бързо, така че всеки, който иска да посещава Центъра, сега е моментът да се запише. По принцип приемът е целогодишен, но трябва някое дете да се откаже, за да се заеме неговото място“, предупреждава директорът Озден Мурадова.

15 години Аделина и Мелек са част от формация „Куклици“ с ръководители Виолета Щерева и Румен Монев

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Родител

Родител

31.05.2024 | 14:03

Браво на целия екип!

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?