35 пловдивчани без помощи, отказали да чистят градинки

35 пловдивчани, които взимат социални помощи и трябва да полагат общественополезен труд, са останали без подпомагането от държавата, защото са отказали да работят. Това показват данните на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на вестник „Марица“. 

Безработните са ангажирани с метене на улици, почистване на градинки, подкастряне на дървета и боядисване на пейки 14 дни в месеца по 4 часа дневно. Такъв вид труд в Пловдив полагат 1385 души, които не са включени в програмите по заетост. От тях парите на 28 безработни са спрени за период от два месеца, защото са отказали да се трудят. Седем нашенци пък са с прекратени помощи за две години, тъй като повече от веднъж са изразили несъгласие да работят. Общият брой на санкционираните в страната, които не искат да полагат общественополезен труд, е 452. Това означава, че всеки 14-и готованко, който е захвърлил метлата или лопатата, е от област Пловдив.

Финансовото подпомагане се спира от 1-во число на месеца, през който е направен отказът. От полагането на такъв труд са освободени лицата, които се грижат за деца до 3-годишна възраст, бременните след третия месец, хората с трайни увреждания, с психични заболявания, както и такива, които полагат грижи за член на семейството. Размерът на помощите може да бъде различен за всеки месец и зависи от броя на членовете в семейството, възрастта, здравословното състояние, учебната заетост и трудовата заетост, уточняват от АСП. Всеки месец се извършва проверка както за общественополезния труд, така и за редовното посещение на учебните занятия от децата. 

Хората в трудоспособна възраст заемат най-голям дял от финансово подкрепените от държавата. Средномесечно по 2320 пловдивчани в трудоспособна възраст получават помощи, а самотните родители с дете до 3 години са 240. Най-малък е делът на подпомаганите хора с уреждания. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?