71

32-ма съветници свалиха шефа на МБАЛ “Св. Мина” СНИМКИ

Управителят на МБАЛ “Св. Мина” проф. д- р Петър Петров е освободен  от длъжността. Временно болницата ще се ръководи от Мария Горева, експерт по финанси в същото лечебно заведение. Общината ще насрочи конкурс за поста. Междуличностни конфликти сред персонала - така обясни изненадващия обрат шефът на общинската дирекция по здравеопазване д-р Калин Калинов.

Решението беше взето с 32 гласа за, против гласуваха 2- ма общински съветници, 6 се въздържаха.

Дебатите в Общинския съвет продължиха повече от час в присъствието на самия управител и представители на два лагера, на които се раздели персоналът. За оставката настояваше д- р Цветан Деведжиев, началник на кардиологично отделение,  който и преди  две години беше начело на протестите.

Според него причината за искането на оставка е себичният характер на д- р Петър Петров. 

Той изтъкна, че управителят се е оградил с  5 - 6 послушни приближени и назначил кадри без специалност. "Момиче без медицинско образование  проверява кой кога идва на работа. Опитни кадри, като шефът на COVID - отделение д-р Янев, напускат заради несъгласието с д-р Петров. В болницата има хора, които получават 5000 лв, а моята заплата е 1200 лв", каза д- р Деведжиев.

”Задкулисието взима връх”, контрира упреците проф, Петров и напомни, че е единственият управител, който за две години стопи дълговете и изведе болницата на печалба.

"Много хора са забравили за 2 450 000 лв. заеми на болницата през 2020 г., когато станах управител. На бюрото си намерих 90 молби за оставки. Никак не беше лесно да създадем COVID болница, но се справихме. Къде беше тогава КТ "Подкрепа? Синдикалистите ги нямаше да помагат. Ще си тръгна с гордо вдигната глава - печалба и половин милион лева финансов резерв. Болницата няма нито една стотинка дългове, никога не съм забавил заплати. Надявам се, че сте с будна съвест и ще гласувате по съвест", прикани съветниците  проф.  Петров.

Той припомни историята с ваучерите за храна, но допълни, че е установил злоупотреби - дежурен персонал хем взимал порции, хем ваучери, в резултат на което са източени 30 000 лева. "Върнах ваучерите заради недоволството, вдигнах заплатите", отбеляза проф. Петър Петров. 

В защита на управителя говори главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов. Той подчерта, че взима думата като гражданин и разказа, че е лежал в болницата с COVID и бил излекуван благодарение на изключително висок морал и професионализъм на екипа. "Основната роля за изграждането на този екип е на проф. Петров", счита арх. Ахрянов. 

Съветникът от ЗС "Александър Стамболийски" Ангел Молев оповести, че няма да подкрепи оставката на управителя при положение, че болницата отчита добри финансови резултати.

Румяна Толова от Кауза Пловдив обаче разказа, че конфликтите в болницата продължават една година.

Проведени са четири срещи в здравната комисия с представители на двете групи, но в болницата има незаети лекарски щатове, напрежение сред персонала и закани за оставки- "Ясно е, че има междуличностен конфликт, това е огромен проблем и е по-добре да изберем с конкурс нов управител", заяви Толова.

"Похвално е, че болницата има добри резултати, но да не забравяме, че  община Пловдив е вкарала 2 млн. лева в капитала на дружеството", напомни д-р Веселка Христамян от Демократична България.

Снимки от Наташа Манева

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Препоръка

Препоръка

09.06.2022 | 11:38

Разследване на злоупотребите трябва! Злоупотреби - много меко казано… И тоя ще говори за сталински методи? Ако бяха такива методите, нямаше нагло да си вири носа след умопомрачителните си далавери!

Отговори
13 3
Гражданин

Гражданин

09.06.2022 | 13:11

Ами да се докажат тези далавери

Отговори
4 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?