Следвайте ни

300 заразени пловдивчани веднага могат да бъдат настанени в Колодрума

viber icon

Военно-полевата болница в зала "Колодрума" е напълно оборудвана и готова да приема пациенти с коронавирус. Това обявиха след съвместна инспекция кметът на Пловдив Здравко Димитров и ген. Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции.  Те показаха как всички 300 легла за пациенти са отделени едно от друго с паравани, дарени от Пловдивския панаир.

"По този начин всеки болен е на практика в самостоятелно място без досег с други хора и така се намалява възможността на предаване на заразата. Благодаря на г-н Георги Гергов за съдействието", коментира Здравко Димитров. Той добави, че в болницата  от подобен тип във Виена пациентите ще бъдат по двама на едно място, докато в Пловдив е постигната самостоятелност.

"Разполагаме с необходимите екипи от лекари и медицински сестри, които да се грижат за болните, ако бъдат настанени тук", заяви на началникът на дирекция "Здравеопазване" в община Пловдив д-р Калин Калинов.
Ген. Явор Матеев добави, че военните са готови да помогнат по всяко време със специалисти, ако се наложи.

"Доказали сме, че можем да бъдем гъвкави. Ако трябва ще станем и санитари", категоричен бе ген. Явор Матеев.

Военната болница бе разгърната през тази седмица от 11-ти логистичен полк.  Тя е напълно дезинфекцирана и готова да приема пациенти, ако се наложи. Става въпрос за случаи, които не изискват интензивно лечение със съответната апаратура.

Подобна военно-полева болница е подготвена и в столичната зала "Армеец", както и в още няколко големи града. Към тяхното използване ще се прибегне, ако се стигне до такъв бум на епидемията, че всички налични легла в здравните заведения се окажат недостатъчни.

С

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?