Следвайте ни

30 пловдивски фирми чакат асфалт още от кметуването на Чомаков

Кметовете Иван Тотев и Ральо Ралев обещаха ремонт, но нищо не свършиха, след като ги избрахме. Сега се надяваме на Здравко Димитров, твърдят работещите в бившия АПК "Тракия"

viber icon

Парчета стар асфалт, изровен като след бомбардировка, дълбоки дупки, запълнени тук-там с чакъл, и облаци прах, които се вдигат след всяка преминаваща кола - така изглежда вътрешната улица, по която от Карловско шосе се стига да цехове, халета и офиси. Над 30 фирми се помещават в базата на бившия АПК „Тракия” на ул. „Васил Левски” 242. Те повече от 20 години настояват пред кметовете за ремонт, но досега нито един от управниците не е реагирал.

„Одисеята с пътя започна още в първия мандат на кмета д-р Иван Чомаков, но никакви действия не последваха.

 Със средства на фирмите сами запушихме дупките

с баластра и бетон, макар че улицата е общинска собственост и е включена в регулацията на града. През 2018 г., когато положението стана нетърпимо, внесохме подписка до кмета Иван Тотев. Той обеща, че ще заложи средства за ремонт в бюджета за 2019 г. Но и тя отмина, без да се свърши работата. Молби сме изпращали и до районния кмет Ральо Ралев - също безрезултатно. Сега надеждата ни е на новите кметове - Здравко Димитров и на район „Северен” Стоян Алексиев”, обясни Гинка Благоева, прокурист на „Промишлени дейности - 1” ЕООД. Според нея в предприятията постоянно се правят инвестиции, доставя се скъпо оборудване. Фирмите контактуват с външни контрагенти, които при посещението си тук се изумяват от разбитата инфраструктура.

Работещите в „Колект ресурс”, „Атра 96”, А И К - 94”, „Ви и Рус” споделиха вчера пред репортера ни възмущението си, че редовно плащат данъци и такси, но са принудени да си трошат колите в дупките, защото няма кой да ги оправи.

„Някои наши клиенти казват, че няма да идват, за да не разбиват автомобилите си”, разказа Атанас Кънев.

„При нас има два сезона - кален и прашен.

Чупим нонстоп колите, а през зимата става страшно. Няма кой да чисти улицата и тя се покрива с лед като пързалка. Куриерите не искат да идват, такситата отказват повиквания, а в дъждовно време, когато пътят се наводнява, дори и камионите се боят да влизат”, описа положението Стефан Стамов. Пламен Мадин пък разказа, че веднъж, когато станал пожар, колата на огнеборците не могла да стигне. „А живеем в 21. век”, напомни той. От фирмите с голям зор успели да накарат почистващата фирма да идва веднъж в седмицата да вдига боклука, макар че и контейнерите не стигат.

„Ремонтът струва пари и средства, а тази година ние имаме за капиталови разходи само 600 000 лева”, заяви  кметът на район „Северен” Стоян Алексиев. Той обясни, че тези средства вече почти изцяло са инвестирани в изграждане на паркинги и детски площадки, кърпене на дупки и преасфалтиране.  „За улицата на територията на АПК "Тракия" трябва да се направи подложка, осветление, бордюри и тротоари, а това са стотици хиляди левове. Нямам тези средства.

С шума ли да правя ремонт?”,

риторично попита районният кмет.

Стоян Алексиев допълни, че вече е написал писмо до голямата община - кмета Здравко Димитров и ресорния зам.-кмет по строителство Пламен Райчев - за необходимостта да се ремонтира пътят в тази индустриална зона. „Ще напиша още един доклад”, каза Алексиев.

Собствениците на фирмите пък препоръчаха общината да направи сметка колко данък сгради и такса смет са платили за тези години и дали те не са много повече от средствата, необходими за ремонта на пътя. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?