Следвайте ни

29 пъти за година пловдивчани са дишали мръсен въздух над нормите ВИДЕО

viber icon

29 пъти за година въздухът в Пловдив е бил замърсен с наднормено ниво на финни прахови частици, съобщи директорът на дирекция „Екология“ в общината Вяра Колева. Тогава е била надвишена  нормата от  50 микрограма на кубичен метър. Допустимите пъти за превишение годишно според норматива са 35 за 12 месеца. През останалите дни се наблюдавало спазване на средногодишната норма – 40 микрограма на кубичен метър. 

От общината отбелязаха, че битовото отопление от твърдо гориво е основният замърсител. Затова стартира проект за подмяна на старите печки с екологични уреди. Стойността му е над 13, 8 млн. лв. Уредите трябва да бъдат заменени изцяло до 2023 година.

"На електронно табло пред община Пловдив всеки гражданин може да види 24-часова информация за чистотата на въздуха", обясни Вяра Колева.

От общинатаоценяват възложената преоценка на технологията за почистване на река Марица като една от най-важните дейности през 2020 г. По нареждане на кмета Здравко Димитров се подготвя технически инвестиционен проект за почистване на дървесната и храстова растителност на коритото на реката.

Продължава работата на местната администрация и по разделното събиране на биоотпадъци, като такова вече се осъществява от няколко години в два от кварталите на града - „Коматево“ и „Прослав”.

Третираните строителни отпадъци са 5 160 тона, а 372 кг. боклуци са предадени за обработка и обезвреждане.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ана

Ана

26.10.2020 | 19:43

Да не говорим за дядото живеещ до Градската градина все е на твърдо гориво.

Отговори
0 0
Ана

Ана

26.10.2020 | 19:41

Докато в супер център на Пловдив се ползва твърдо гориво ще е така. Да не говорим за дядото живеещ до градската градина ,до хотела на Роза импекс

Отговори
0 0
Батко

Батко

26.10.2020 | 13:52

Не са само кюнците, ами и старите автомобили, със свалени дпф-и и т.н.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?