Следвайте ни

28-метров кръст закриля пловдивския Бевърли Хилс

viber icon

С любопитна история е свързан кръстът, който осветява хълма над Марково отскоро. Символът на вярата в пловдивския Бевърли Хилс е напът да се превърне в туристическа атракция в селото и да конкурира подобен в южната ни съседка - Гърция.  

"Не сме го правили за слава. Решихме, че селото ни е християнско и е добре да има този символ на хълма Калето, откъдето се открива най-красивата гледка към Пловдив и в последните години се превръща в любимо място на много туристи и млади хора", обясняват създателите на благородната инициатива.

 

Те разказват с охота подробности около реализирането на проекта, но не желаят да бъдат назовавани имената им. Големият закрилник на Марково е дело на десетима доброволци, а идеята се ражда през далечната 2012 г., когато семейство от Марково се връща от почивка в Драма, Гърция. Те забелязали как на един хълм край пътя, около който има мраморна кариера, изпъква огромен християнски символ, построен от камъни. 

 

Решили, че много хубаво би било над Марково също да има такъв кръст. Идеята "отлежавала" известно време, докато един ден един от ентусиастите се разхождал из близкия хълм и

забелязал храст хвойна, който имал формата на кръст.

Решил, че е време за реализиране на намерението, а това е точното място, на което да направят 28-метровия кръст. Споделил идеята с приятели и съмишленици и работата по изграждането му започнала. Включили се много хора, поне 10 души. 

Най-трудно се оказало началото, когато трябвало да направят конструкцията и да нагласят симетрично раменете на кръста. За целта първо положили найлон и направили рамо 12 на 6 метра, като постепенно го нагласяли, така че да се вижда добре отдалече. След това започнали да поставят камъните и изграждат частите на кръста.

 

Според създателите поне с 10 кубика камъни е покрита фигурата. Те били събирани от района. Някои от ентусиастите разказват, че в процеса на изграждането забелязали как съвсем непознати хора, които минавали  около кръста, започнали да пренасят по камъче и да допринасят за изграждането на символа на Марково.  

 

Няколко години след изграждането на кръста с камъни създателите решили, че

ще бъде добре, ако кръстът свети.

Така доброволците запретнали ръкави и за няколко уикенда монтирали ЛЕД осветление. Днес символът на селото се забелязва отдалече вечер, вижда се и от квартали в Пловдив.  

В Марково вярват, че кръстът закриля селото. Любопитно е, че досега християнският символ никога не е бил обект на посегателство, той носи удовлетвореност за всички, участвали в сътворяването му.

 

Апаши отнесоха символа на Синитово

Огромен кръст бе задигнат часове след поставянето му. Наглата кражба на 7-метровия християнски символ стана през май. Религиозният символ изчезна, часове след като беше издигнат на хълм над село Синитово.

Кръстът тежеше около половин тон, но това не притеснило апашите. Религиозният символ бил поставен от група доброволци по идея на Тодор Владов. 
“За издигането му се събрахме няколко човека. Подготвихме бетон, материали. Всичко сме носили на ръце. От селото търсихме кран, с който да вдигнем кръста”, разказа тогава Владов пред медии.
 “Господ бави, но не забравя. Те кръста са си го взели със себе си и ще си го носят цял живот”, коментира Владов.
От полицията извършиха оглед на мястото и работят по установяване на извършителите. Хората в
Синитово пък започнаха да събират средства за нов кръст.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Явор

Явор

09.08.2021 | 10:24

Какъв Бевърли Хилс , бе? Два метра зидове и мутрренска архитектура !!! Смешно трагично село!

Отговори
1 0
Мнение

Мнение

07.08.2021 | 23:19

Коледно настроение и вяра са различни неща. По добре е да сме добри към природата, от колкото да я тъпчем за да парадираме с това. Ако беше изправен кръст, щеше да е по добре.

Отговори
1 1
Дебнем въ

Дебнем въ

07.08.2021 | 23:02

И кръста няма да спаси чифутските мутри скрили се под сянката МУ

Отговори
3 8
До Арх

До Арх

07.08.2021 | 20:30

Овчи,защо бъркаш кръста непременно с мутрешката култура.Според тъпата ти глава,от сега нататък щом видим християнски символ,тлябва да се сещаме само за мутри.Невеж и първичен глупак.

Отговори
4 4
Арх

Арх

07.08.2021 | 20:14

Това не е символ на вярата, а част от мутрешката култура.

Отговори
6 8
Боян

Боян

07.08.2021 | 19:54

Толкова е далече като мизерия , че не знам кой м…..го кръсти така !

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?