2374
Следвайте ни

28-годишният Димитър улови Богоявленския кръст в Пловдив СНИМКИ

viber icon

28-годишен военен улови Богоявленския кръст в Пловдив пред очите на бригадния си генерал Явор Матеев. Димитър Налбантов за трети път се хвърля в ледените води на р. Марица, но за първа година успява да хване разпятието в ръцете си.

Миналата година е пропуснал ритуала, поради семейни причини. Затова и чакал с нетърпение да дойде Богоявление, за да пробва отново късмета си. 

Снимка: Наташа Манева

Димитър Налбантов е от с. Искра и е военнослужещ от Съвместното командване "Специални операции“ от 5 години. Той пожела здраве на себе си и на семейството си. „Усещането е неописуемо. Трябва да се пробва, за да се разбере. Адреналинът и емоцията са големи“, сподели Димитър Налбантов. 


 Снимка: Наташа Манева


Мъжът премери силите си с още 82 конкуренти, като най-младият от тях беше 8-годишно дете, а най-възрастният 72-годишен рокер. Тази година и още едно хлапе – 10-годишният Борислав реши да премери сили с по-възрастните. И двете деца, запленени от магията на ритуала, искали да видят какво е усещането да влезеш в студените води на Марица точно на този ден. 


 Снимка: Наташа Манева

Иначе спокойната река изведнъж се разбуни, когато владиката хвърли разпятието. Смелчагата Николай успя да го извади за секунди, а мощни крясъци „Българи! Юнаци“ огласиха района на Водната палата. След това кръстът беше даден на най-малкия участник. Всички мъже се хванаха един за друг в кръг в реката и изпълниха химна на България.


 Снимка: Наташа Манева

На ритуала присъстваха игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий, както и Знеполският епископ Арсений, кметът на Пловдив Здравко Димитров и общественици. Топлото и слънчево време накара много пловдивчани да дойдат на реката и да гледат зрелището. "Дай на всички, които се докоснат до водата, здраве, очистване и благословение", помоли се митрополит Николай, който по-рано поведе литийното шествие от храма „Успение Богородично“  към Водната палата, където бе хвърлен кръстът. Владиката по традиция хвърли разпятието и в Кърджали. Той отбеляза, че великият празник Богоявление може да изживее само този, който е отворил сърцето си, за да чуе божествения глас. 

Снимка: Наташа Манева

Преди ритуала мераклиите в Пловдив разгряха, всеки по свой начин – с лицеви опори, бягане на място или просто стояха с потопени крака в реката.
 
 
 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?