Следвайте ни

25% от хората в Пловдивско под прага на бедност през 2020 г.

viber icon

Над 25% от населението на Пловдивска област е живяло под прага на бедност и в тежки материални лишения през 2020 г. 

За същия период линията на бедност за региона e 425.17 лв. средно на месец на лице от домакинство, съобщиха от Териториално статистическо бюро – Юг.  В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се увеличава с 8.1%, а относителният дял на бедното население нараства с 4.3 %. 

От статистиката отчитат, че 45 % от хората са затруднени  да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи за ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, заболяване и др. 35.5% са тези, които не могат да си позволят едноседмична почивката извън дома. Почти 30 % от населението няма възможност да купува месо, пиле или риба всеки втори ден. 

Успоредно с това 0.9% от лицата не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, цветен телевизор - 2.9%, 11.3% - автоматична пералня. Над една пета изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 28.1% се ограничават при отоплението на жилището си.

През 2020 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Монтана и Видин – съответно 270 и 297 лв., а най-високата - в област София (столица) (718 лв.), следвана от областите Перник (506 лв.) и Варна (480 лeвa).

Данните за 2020 г. показват още, че ако в бюджета на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери - обезщетения, социални и семейни помощи и добавки, равнището на бедност се повишава от 25.3 до 31.7%, или с 6.4 %. 

Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални помощи равнището на бедност нараства до 41.8%, или с 16.5 %. 

 

 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?