Следвайте ни

25 г. антични гранити стоят забравени на "Велико Търново"

viber icon

Девет антични гранитни блока стоят забравени на ул. „Велико Търново” вече 25 години. Всеки от тях тежи по тон и половина. „Извадиха ги при строежа на сградата на банка „Уникредит Булбанк” на ул. „Иван Вазов”. Тогава ги поиска Димчо Павлов, за да прави нещо с тях. След това той си отиде и камъните останаха забравени тук”, каза г-жа Славка, която живее в квартала. Никой не помни какво точно е смятал да прави с материала покойният вече скулптор. Изоставени са в самия край на Цар-Симеоновата градина. 

Камъните нямат никаква украса или надписи. Оформени са като големи паралелепипеди. „И на други места има такива каменни артефакти. Номерирани са и за тях трябва да отговаря Археологическият музей”, обясни кметът на „Централен” Георги Стаменов.

В музея не водят на отчет 9-те гранитни блока. „Ако са извадени от мястото, където е банката, вероятно са от крепостната стена на Филипопол”, каза доц. д-р Костадин Кисьов. Директорът на Археологическия музей припомни, че подобни обекти са наричани „вторични строителни материали”. Те се депонират на определени места в града и когато се наложи някаква по-мащабна възстановка на открит обект, се използват като строителен материал, защото са от съответната епоха.

„Пазим вторични материали в двора на икономическия колеж и в Метални конструкции. Две-три депа са в града. Когато се наложи да правим такава възстановка на бул. „Васил Априлов”, ги използвахме”, разказа доц. д-р Кисьов.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?