Следвайте ни

21 000 панелки пред пенсия

Най-старите комуналки в Пловдив станаха на 60 години

viber icon

Още при строителството на конвейер голяма част от панелките са строени некачествено 

Похарчихме милиарди от Европа и републиканския бюджет, за да опаковаме проблемните сгради със стиропор

Милион и половина българи се питат какво ще се случи с жилищата им, след като сградите окончателно излязат от строя 

Първите панелни блокове в Пловдив скоро ще навършат пенсионна възраст, а голяма част от сградите вече гонят петдесетака. Според експертите животът на комуналките, строени на конвейер по време на голямото разрастване на градовете в разгара на соца, е между 60 и 80 години. Така на голяма част от тях им остава съвсем малко. Обитателите им обаче не са наясно какво ще се случи след края на експлоатационния срок на сградите. Повечето от тях са построени върху общинска земя, но собствениците на апартаменти имат вечно преотстъпено право на строеж. Трудно обаче 50 или 100 семейства ще се разберат за нови инвестиции и ще съберат пари за бутане на панелките и издигането на нови сгради. В България фатално закъсняхме с дебата по въпроса, а решаването му е много сложно и юридически, и финансово, твърдят експертите.  

Според националната статистика в момента в подобни "панелки" има 710 733 апартамента с над 1,5 милиона обитатели. Жилищата са разположени в 21 641 сгради в страната.

В Пловдив те са около 1200

Малка част от хората обаче се възползваха от първата възможност - санирането. Европа отпусна пари за този процес, а държавата добави още средства с две национални програми. Стратегическата цел бе сградите да се реконструират и където е възможно, да се укрепят конструкциите. Идеята беше старите панелки да се превърнат в модерни жилища, с нисък разход на енергия и удължен живот. Вместо това милиардите отидоха за "опаковане" с изолация и тук-там за подмяна на сградните инсталации. 

Преди 3 години балкон на ул. „Вечерница” в район „Западен” в Пловдив за малко не се срути при санирането на блока. При демонтажа на парапетите на терасите почнали да падат парчета с бетон - разказа тогава шефът на Строителната камара Пламен Иванов. Под тях всичко било изгнило. Само добрата рутина на майсторите от фирмата изпълнител предотвратила инцидента. Блокът на ул. „Вечерница” в Пловдив е строен през 1969 г. Явно още навремето тези сгради не били изпълнени качествено. И в следващите

20-30 години по тях не е правена никаква профилактика

и поддръжка. Затова днес дефектите са налице. Някои от старите строежи са надеждни - казват строители и посочват като пример блоковете в „Тракия” и по ул. „Лерин”. Само че не е така с т.нар. линеарни блокове. Това са по-дълги сгради, с повече тераси. Подобни строежи днес се оказват опасни, а в същото време са страшно много в Пловдив. Затова Пламен Иванов препоръча да не се подценява конструктивната им непригодност. 

Точно тези панелки са най-проблемните. Реално техният експлоатационен срок е 50 години. Специалистите са категорични, че

сградите няма да паднат

след тези срок, но те със сигурност няма да отговарят за задължителните вече по закон изисквания за издръжливост на земетръс. Допълнителен проблем създават своеволията на собствениците с безразборните преустройства, при някои от които се бутат носещи стени или се изграждат нови на места без задължително укрепване. Безвъзвратно остарели са тръбните и елинсталации. Всичко това прави още по-важен въпросът за бъдещето на сградите, за което все още няма реален дебат и управленско решение. 

Ако се забавим още десетина години и продължаваме да пилеем ресурсите, които ЕС и държавата осигурява за реално удължаване на живота на панелките, съвсем скоро ще се налага да се бутат цели квартали, а стотици хиляди българи да се окажат на улицата, единствено със законното си право на строеж в ръката.  

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

жител на панелка

жител на панелка

21.08.2020 | 14:25

Новите са по-зле. Защо мислите, че всички купуват старо строителство? А колко от тях са незаконни? Строи се на поразия със нискокачествени материали, вътре има страшно ехо и всичко се чува все едно със съседите ти живеете на комуна. Няма да коментирам и тея грозотии по булевадите, в които не знам хората как си проветряват стаите, камоли да си проскат прането или пък да спят на този шум. Да не говорим че гледаш от прозорец в прозорец, което е супер абсурдно. Няма паркоместа, няма въздух между сградите. Направо стана отвратително в този град! Радвам се, че живея в панелка, поне имам дървета и пространство пред прозореца и и дори ми е голяма терасата. Факт е, че не се поддържат, ако се поддържаха както трябва нямаше да има проблем, но тук нищо не се прави както трябва, затова после всичи ще имаме големи проблеми с жилините сгради и ние, които живеем в старите панелки, и тези, които са закупили нискокачественото незаконно ново строителство.

Отговори
27 2
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

21.08.2020 | 14:12

ЧУДТ СЕ КАК ДА ОБЕРАТ ХОРАТА--ДОСЕА СЪМ ДАЛ ОКОЛО 4000 ЛЕВА ЗА ДАНЪК ЗГРАДА---С ТЕЗИ ПАРИ ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА МИ ОКРЕПИ И ОСВЕЖИ ГАРСИОНЕРАТА---ВТОРО-ГОТОВИСМЕ ДА ДЕКЛАРИРАМЕ ЖИВУЩИТЕ В БЛОКА ЧЕ СМЕ ГОТОВИ ДА УМРЕМ НА СВОЯ ОТГОВОРНОСТ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ИЛИ АКО СЛУЧАЙНО СИЛЕН ВЯТЪР БУТНЕ БЛОКА--ЖИВОТА СИ Е НАШ--МОЖЕМ САМО ДА БЛАГОДАРИМ НА ДЪРЖАВАТА ЧЕ НИ ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА ОПАСНАТА ЗГРАДА И СЕ ГРИЖИ ЗА НАШИЯ ЖИВОТ---И ДАНЕ ЗАБРАВЯ ЧЕ ПОЛОВИН ВЕК ПЛАЩАМЕ ДАНЪК ЗГРАДА--А ОБРАТНО НИЩО НЕ СМЕ ПОЛУЧИЛИ ОТ НЕЯ

Отговори
12 3
стар инженер

стар инженер

21.08.2020 | 09:28

Не се напъвайте от Марица, да обслужвате строителната мафия, която наводни града с нови, красиви кооперации, но като качество на изпълнението много по-ниско от един стандартен панелен блок. Ако не дай Господ стане едно здраво земетресение в Пловдив, първо на земята ще бъдат новите кооперации, красиви на вид, но с вложени материали по стандарт за цяла кооперация, колкото в един панелен апартамент. Нищо им няма на панелните блокове, освен овехтелите входове, които хората с едно освежаващо боядисване могат да си оправят. Като здравина са вечни, за разлика от кооперациите до Аптечно, например.

Отговори
25 5
Абе

Абе

21.08.2020 | 08:24

То да са само панелите, идете да видите в каршиака какво е. Наред с наблъсканите като консерва новопостроени кооперации има стари блокове, верни тухлени, но строени още в началото на 60 те години на миналия век. Какво да кажем за блоковете по протежение брега на Марица. Населени предимно с хора възрастни и без възможности, нищо не се поддържа, за нищо не могат да се съберат пари, канализации, ел. . инсталации, всичко се руши, всичко мирише на мухъл. Не знам някой интересува ли се те докога ще издържат и защо средствата за саниране са само за панелни сгради.

Отговори
19 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?