204 000 болнични за 9 месеца

Всеки трети от обжалваните листове отменен

Рекорден брой от 204 000 болнични листове са издадени от началото на годината до края на септември, оповести вчера шефката на РУСО Розалия Джинева. 1210 документа са обжалвани и са подложени на подробна експертиза. При проверката се оказва, че всеки трети болничен лист е издаден неправомерно.

Най-често се случва да бъде констатирано неспазване на режима на лечение. Това означава, че лекуващият лекар е предписал домашно лечение, а при проверка се установява, че лицето не е в дома си или липсва документация за извършен преглед, обясни Джинева. Много често медиците нарушават и друго изискване и надскачат лимита, който им е определен. Лекуващият лекар може да издаде до 7 дни, ЛКК до 6 месеца, а ако става дума за по-дълго отсъствие от работа по медицински причини, това се регламентира с решение от ТЕЛК.

Болничен лист се издава, когато пациентът действително е болен и му е необходим да го представи пред работодателя си. Много често при нас идват и казват, че искат документа, защото са били на стоматолог или частен лекар и носят само бележка, каза ръководителят на пловдивското сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Александър Калайджиев. Когато болният е неосигурен, плаща сума, определена от лекаря  -  най-често 10-20 лева. Ако стриктно си е плащал данък „здраве", дава само потребителска такса от 2.40 лева.

От НОИ напомниха, че работодателите могат да обжалват болничните листове на служителите си в 14-дневен срок от получаването, след което се назначава проверка. Понякога е много трудно да установим истината. Практиката ми показва, че фалшивите болнични листове могат да бъдат по-безупречни от истинските, уточни Розалия Джинева.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?