Следвайте ни

2000 полицаи пазят папа Франциск в Раковски

2 000 полицаи пазят папа Франциск в Раковски

Над две хиляди полицаи от специализираните подразделения на МВР и НСО ще охраняват папа Франциск по време на визитата му в град Раковски, съобщи пред „Марица“ източник от вътрешното министерство. „На 6 май пиле няма да може да прехвръкне над Раковски“, допълни той. Отделно той ще бъде зорко пазен и от службата за сигурност на Ватикана

Папа Франциск триумфално ще пристигне с папамобила си в град Раковски в 10.30 часа на 6 май. Всички граждани, които желаят да видят главата на Римокатолическата църква, са добре дошли, заяви кметът на града Павел Гуджеров.

Всички мерки за сигурност, които МВР ще вземе, целят да не ограничават достъпа на хората до папата, заяви началникът на Областната дирекция на МВР Пловдив старши комисар Атанас Илков.

Гуджеров лично ще посрещне папата на автогарата в квартал Генерал Николаево. 

Оттам папамобилът ще потегли по улица "Михаил Добромиров", за да стигне до площад "България" пред църквата "Пресвето сърце Исусово". 

Всички граждани трябва да заемат местата си на площада пред храма най-късно до 9,30 часа. Тържествената литургия в най-голямата католическа катедрала у нас ще започне в 11,15 часа. На службата ще присъстват единствено 250-те деца от всички католически енории у нас на възраст от 9 и 10 години, които ще приемат първо причастие от Франциск. Две огромни видеостени се монтират, за да осигурят видимост за тържествената литургия, която ще отслужи папа Франциск от 11,15 часа и първото причастие за 250 деца от всички католически енории у нас.

След обедната среща с католическите епископи в манастира на састрите францисканки "Св. Елисавета", папамобилът ще потегли към квартал "Секирово" в 14,30 часа. Миряните ще могат да посрещнат кортежа на бул. „Раковски“. Възможно папата да наруши протокола, да слезе от от автомобила и да се срещне с вярващите.

Следобед ще се проведе срещата с обществеността в църквата "Св. Архангел Михаил". Два буферни паркинга с 4000 места са осигурени за автомобилите, които се очакват. 

От 5 май ще бъдат затворени две улици в Генерал Николаево -  "Москва" и "Филип Станиславов", а в кв. "Секирово" – ул. "Никола Вапцаров". 

На 6 май придвижването между двата квартала ще бъде само пеш, ще има и други затворени улици. Хората обаче ще може да се придвижват спокойно, увериха от общинската управа. 

Подаръкът, който община Раковски е подготвила за папата, е изображение на църквата "Пресвето сърце Исусово" и на площада пред нея на местния художник Бойчо Котов. 

Кметът на Раковски Гуджеров изрази специални благодарности към комисар Илков за осигуряването на реда и сигурността по време на визитата на главата на Римокатолическата църква.

Снимки от Наташа Манева

Мирослава Атмаджова

Редактор - marica.bg

Мирослава Атмаджова е завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работила е като копирайтър в голяма IT компания. Част е от екипа на „Марица“ от 2017 г.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?