Следвайте ни

20% отстъпка на „Алеята на книгата“

viber icon

От Римския стадион до подлеза на бившата аптека Марица от ранни зори се подготвят за единадесетото издание на фестивала „Алея на книгата“. Най-мащабното пътуващо книжно изложение в страната стартира маршрута си днес от Европейската столица на културата заедно с литературния празник на града – „Пловдив чете“ и ще продължи до 16-и юни, неделя, включително.

Едва час след началото на събитието, по протежението на Малката главна вече крачат десетки литературни маниаци. Те разглеждат и се ровят с интерес, докосвайки се до нейно величество книгата.

Сред любопитните читатели е и талантливата Мария Костова, която е герой в интригуващата поредица на „Марица“ – „Успелите деца на Пловдив“, тъй като спечели първото място на тазгодишната Национална олимпиада по философия.

„Обожавам да чета и затова реших да се включа във фестивала като доброволец. Ще помагам при представянето на аудио-визуалната инсталация на Рене Карабаш - „Писма на Омар до бъдещата му съпруга“, която ще се проведе днес в галерия „Пловдив“ в Капана“ – споделя Мария.

От днес десетте изложбени шатри, разположени пред Халите, представят най-добрите издания на 25 издателства. Под един от белите найлонови куполи е Симеон Караиванов. Той за поредна година се включва в празника, консултирайки литературните любители и насочвайки ги спрямо интересите им. „Все повече млади хора четат у нас. Според мен е мит, това че младежта не се интересува от книгите. Напротив, в книжарниците вече е много разпространена и тийнейджърската литература. И не само чуждестранните, а и българските автори се търсят доста. Емил Конрад например пожъна разтърсващ успех с книгата си. И не е само той. Нека да гледаме по-ведро на нещата. Подрастващите не са толкова неграмотни, колкото ги изкарваме“ – разказва продавачът. По думите му една от най-търсените книги в момента от младежта е „Огън и кръв“ от Джордж Р. Р. Мартин.

Снежана Зашева също с усмивка помага на читателите в избора на книга. Според нея все по-търсени напоследък са пътеписите, и то не кои да е, а точно тези, които са написани от известни пътешественици и изследователи.

На различните купчини с книги има и много намаления с по -20% или -30% от началната цена. Това допълнително впечатлява и приканва хората да се разтърсят из познати и непознати заглавия. Разходка измежду хилядите бестселъри си прави Йоанна Дикова. Красивата млада дама обича съвременната българска литература и е почитател на поезията и прозата. „Впечатлена съм от книгите на Димана Йорданова. Последното произведение, обаче, което прочетох беше „Ти, непрестанна новина“ на Иван Ланджев“ – споделя Йоанна.

До края на деня се очакват още хиляди четящи да вършеят из книжните щандове. Атмосферата успява да прехласне дори и онези, които не са много запалени по словото.

„Алея на книгата“ се провежда заедно със 17-тото издание на литературния фестивал

„Пловдив чете 2019“, чийто организатор е ИК Жанет 45.

 

 

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?