Следвайте ни

20 827 пловдивчани молят за топло

viber icon

Средно всеки ден по 330 бедни от Пловдивска област искат помощи за отопление за зимата. От началото на кампанията на 1 юли до края на септември заявление за отпускане на целева помощ за отоплителен сезон 2020/2021 са поискали 20 827 души, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане за "Марица". За сравнение за предходния отоплителен сезон те са били 18 082. Това е увеличение с близо 3000 бедни на годишна база. Всички те ще получат по 495, 80 лв. за целия отоплителен сезон от ноември до март. Помощта за един месец е равна на 99,16 лв.

В Пловдивско най-желани са помощите за твърдо гориво под формата на пари за покупката му. Всеки втори беден е поискал сумата за дърва и въглища да му бъде наплатена на ръка. Едва 53 от Пловдивска област, които се отопляват на твърдо гориво, са поискали подпомагането да  бъде дадено в натура. Веднага след тях се нареждат нашенците, които използват електрическа енергия (3 221), топло енергия (225). Най-слабо е търсенето на природен газ - отпуснати са само 4 заповеди.

Отказ за помощ за отопление за тази зима са получили 2000 души. Това са хората, които не са отговаряли на изискванията. Право на подпомагането имат хората с ниски доходи, като при разглеждане на заявленията се взима предвид и дали човекът е с увреждане, дали има деца. По-трудно помощта получават семействата, чиито деца не ходят редовно на училище. Средномесечният доход за последните 6 месеца на кандидатите трябва да бъде по-нисък или равен на коефициент, базиран на възрастта и семейното положение.

Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление се подават в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес до 31 октомври.Те са достъпни и на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Да Да

Да Да

03.10.2020 | 08:43

Искате да кажете, цигани защото само на тях давате помощи.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?