2,4 млн. лева чисто прибира “Главболгарстрой" от Колодрума!

Общината иска 12 милиона от държавата, за да завърши Спортната зала

Десет процента печалба или 2 400 000 лева чисто ще получи изпълнителят на Спортната зала - фирма  “Главболгарстрой".  Процентът е посочен в договора за обществената поръчка, подписан от зам.-кмета Розалин Петков и управителя на местното дружество “Обединение ГБС - Спортен комплекс Пловдив” Сашо Йотков на 20. 03. 2013 г.  Поръчката за Колодрума е на стойност 24 милиона лева без ДДС. С данък мега обектът,  струва 28 милиона. За първи път договорът е предоставен от кмета Иван Тотев на общинските съветници. Повод за това е, че
градоначалникът иска разрешение от градския
парламент
да води преговори с министерството на финансите за целева субсидия в размер на 12 млн. лева за завършване на залата през 2014 г. Любопитно е, че в член 33 от договора е записано  следното условие: “Изпълнителят /б.а. - строителната фирма/ се задължава да не разпространява по какъвто и да е начин пред трети лица собствена или служебна информация по повод на изпълнението на договора, без изричното писмено съгласие на възложителя /б.а. - общината/”. Условието е меко казано странно, защото става дума за публичен обществен обект, който се строи с парите на данъкоплатците. Общинските съветници също не са запознати с точните финансови параметри на гранде строежа. Строителството на Колодрума е спряно от октомври миналата година заради липса на средства. Според информацията, посочена от Тотев, досега за Спортната зала държавата е дала 27 млн. лева. На 14 декември 2011 г. е взето решение в Министерския съвет за отпускане от републиканския бюджет на 15 млн. лева. С две последващи постановления - ПМС № 60 от 14.03.2012 г. и ПМС № 288 от 15.11 2012 г. общината е получила общо 11 368 111 лева, или с 3 631 886 лева по-малко от взетото решение, обяснява кметът.  С трето ПМС № 31 от 8 февруари 2013 г. е одобрено целева субсидия до 24 млн. лева .  Това е стойността за завършването на Спортната зала, договорена с  “Главболгарстрой”. Половината от тази сума - 12 млн. лева - са преведени целево в общинския бюджет с писмо от министерството на финансите от 19.02.2013 г. От този момент средства за залата не са постъпвали.  За окончателното завършване на обекта е необходимо държавата да осигури финансиране в размер на 12 млн. лева, твърди Иван Тотев. С три писма през октомври 2013 г. кметът е искал държавата да предостави част от целевата субсидия с мотив, че към онзи момент са извършени и не са платени строителни дейности за 858 655 лева. До края на миналата година дължимата и актувана сума вече е станала 1 890 712 лева. През октомври е подписан акт, с който строителството е спряно.


Министерството на финансите задържа плащанията, защото
очаква от
община Пловдив подробна
информация
за всички изразходвани досега суми, включително и за цената, на която от частна фирма е купен теренът и недовършената сграда. Залата беше вдигната до грубия строеж без покривна конструкция. Министерството иска отчет за извършеното строителство, точен брой на местата, а също така проектната готовност за инфраструктурата - достъп до залата, вътрешните улици, паркинги, осветлението, зеленина.


Държавните
финансисти
искат да знаят
точната количествено - стойностна сметка на строителните работи, за да преценят дали наистина за залата са необходими 12 млн. лева. В началото на тази година от общината кандидатстваха пред държавния инвестиционен фонд “Развитие” за 16,8 млн. лева за същия обект, като включиха и ДДС. Искането не беше удовлетворено, като една от причините беше точно тази - разминаване в сумите, необходими за завършването на обекта и липса на точните данни. Ако държавата даде исканите от кмета 12 млн. лева, залата с 6000 места ще струва 39 млн. лева. Почти два милиона и половина е гарантираната печалба за строителя. Според договора на “Главболгарстрой”  още в началото, през 2013 г. общината трябваше да даде аванс в размер на 40 процента от  осигурената  държавна субсидия. В договора е записано, че след като той се подпише,  общината е задължена да преведе аванса в срок от 150 дни а за свършената работа да плаща на всеки 15 дни, при което се удържа процент от аванса. Залата трябва да бъде завършена за 350 календарни дни. За окончателно предаване на обекта се счита акт 15. Гаранцията за изпълнение на договора от страна на строителя е равна на 720 000 лева. Тя се освобождава след качествено изпълнение на поръчката. Дефектите се отстраняват за сметка на изпълнителя.
Неустойката за неизпълнение на договора от страна на строителя е в размер на 0,1 процента на ден от цената на обекта. При прекратяване на договора
виновната
страна  заплаща неустойка в
размер на един процент на ден.   
 Досега нито изпълнителят, нито общината са предприели действия за прекратяване на договора, защото се надяват на държавно финансиране.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
12 коментара
felibara

felibara

22.04.2014 | 20:20

То бива наглост и гьонсуратлък , ама Тотев мина всякакви граници.\'Главбулгарстрой\" му построиха \"назаем\" хотела и къщата , а сега пловдивчани ще трябва да му ги плащаме от нашите данъци . Дай на простака власт и му гледай сеира.Само че този сеир ще ни излезе доста солен.Няма ли кой в тази държава да го хване за врата този самозбравил се кадър на Цв.Цв. и да го прати там където му е мястото , а не да се разпорежда и да краде като за последно .То не ,че на ГЕРБ това няма да им е за последно , но защо на наш гръб всичко ?

Отговори
0 0
Nikola Tanev

Nikola Tanev

22.04.2014 | 17:46

Чета коментарите във този форум и се чудя на интелекта на повечето \"писатели\". Всички са анонимни и позовавайки се на това усърдно , а някои и целенасочено замърсяват с глупости и партиини лозунги нета , докато нормалните хора са на работа и не им е до клюки.\n

Отговори
0 0
JORDAN

JORDAN

22.04.2014 | 16:16

Зико п... ко бъзлива....... язък , че си 2 метра човек. Пребирете си Маминия , че тоя помля и окраде града. Ама , накрая и ти ще ядеш кютека заедно с Тъпото. Много ти е лесно да се криеш под полата на жена си и да се правиш , че не забелязваш зулумите на Маминия.

Отговори
0 0
маминия - великан  на  краденето

маминия - великан на краденето

22.04.2014 | 16:06

маминия нацяло се посра. чомака в сравнение с него е едно нищожно крадливо джудже.

Отговори
0 0
МАМА  РОЗА

МАМА РОЗА

22.04.2014 | 15:57

ТРОЛОВЕТЕ НА МАМИН НЕЗАБАВНО ДА ОВУНЯТ С ЛАЙНОМЕТИТЕ ТАЗИ СТАТИЯ. ВАНКО ИВАНОВ , РАЗМЪРДАЙ СИ ДРАГЛИВИЯ ГЪЗ , ДА НЕ ТИ ГО РАЗМЪРДАМ АЗ. МЪРЗЕЛИВЦИ НЕДНИ. ЗАТОВА ЛИ ВИ ПЛАЩАМ!? НАЛЕПЕТЕ СВЕТКАВИЧНО ЗНАЦИ В ПОДКРЕПА НА МАМИН. ЗАТОВА ЛИ СЕ ИЗРЪСИХ ТОЛКОВА ПАРИ , ДА ВЛАДЕЯ СИСТЕМАТА НА КЕЛЯВАТА МАРИЦА ЗА ПЛЮСОВЕТЕ И МИНУСИТЕ.

Отговори
0 0
Пенчев

Пенчев

22.04.2014 | 15:42

Маминото си е за бесене на площада пред общината! Няма такъв крадец в историята на Пловдив!

Отговори
0 0
полк. Ставрев

полк. Ставрев

22.04.2014 | 15:41

Аз откога разправям за прегръдката между Маминия и Главбулгарстрой. Тая фирма му построи хотела, даде един милион лева заем на майка му Роза, за да построят на Маминия новата къща на \"Богомил\", парите още не са върнати, а Главбулгарстрой продължава да получава от Маминия тлъсти поръчки в Пловдив от парите на пловдивчани. Докога ще плащаме личните имоти на Маминия?

Отговори
0 0
ПОРЕДНАТА  СХЕМА  НА  МАМИНИЯ

ПОРЕДНАТА СХЕМА НА МАМИНИЯ

22.04.2014 | 15:39

МАМИН , МАЙНА , ОЛЯ СЕ. ВЕЧЕ КРАДЕШ И С ГЪЗА СИ. НАЛИ ТАЗИ СЪЩАТА ФИРМА ТИ ПОСТРОИ ХОТЕЛА И КЪЩАТА НА ПЪПА НА ПЛОВДИВ.

Отговори
0 0
ЪЪЪЪЪЪЪЪ

ЪЪЪЪЪЪЪЪ

22.04.2014 | 15:38

2 милиона ще прибере главоча бат бойко 300 хиляди шефовете на главболгарстрой и 100 хиляди за заплатки на работниците

Отговори
0 0
СТРОИТЕЛ

СТРОИТЕЛ

22.04.2014 | 15:25

НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО. ПОРЕДНАТА ДАЛАВЕРА НА ТОТЕВ.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?