49
Следвайте ни

2/3 от пловдивчани се преброиха, Община Родопи сред рекордьорите

Не ни глобяват, ако не дадем кода от онлайн преброяването

viber icon

2/3 от пловдивчани вече се преброиха. Данните от Националния статистически институт сочат, че към 7 часа тази сутрин в системата са се отчели  218 хиляди души или 63.8 % от населението на Пловдив. 

Община Родопи пък се нареди в челната тройка с най-голям процент преброени - 92,9 %. Пред нея са община Троян с 95.4 %, следвана от община Николаево, област Стара Загора с 93.1 %. 

Преброените онлайн в страната са 2 216 254 души, разпределени в 973 811 домакинства. Преброените от преброители към края на вчерашния ден пък са 1 954 116. Така общо преброените хора в страната са над 4 млн. души.

В София преброените са 793 хиляди души, което е 60.6 % от населението. По този показател Пловдив изпреварва столицата.  Преброените в община Варна са 228 хиляди или 66.9 % от населението. 

Остават още 30 часа до крайният срок на онлайн преброяването. Дотогава гражданите ще могат да се преброят чрез Информационна система „Преброяване 2021“. Електронното преброяване е по-бързо и удобно, а и не е нужно хората да чакат преброител.

"Пребройте се електронно сега! Следващото преброяване е чак след 10 години!", зоват от НСИ. 

Заради възникнали множество запитвания какво ще се случи, ако сме се преброили онлайн, а не успеем да предадем уникалния 15-цифрен код на преброителя, от там успокояват, че в подобна ситуация не се налага санкция.

"В страната преброителите използват различни практики за събиране на кодовете от хората, които са се преброили електронно. Освен сините „закачалки“, те залепват съобщения във входовете със своя телефон или имейл. Независимо как преброителят е оставил контактната информация, можете да се свържете с него и да предадете кода. Ако по някаква причина ви е невъзможно, не се безпокойте – няма да бъдете глобени, а преброяването Ви е завършено и валидно", обясняват от НСИ.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?