Следвайте ни

193 сираци от Пловдив без наследствена пенсия взели помощи

viber icon

193 деца от община Пловдив, които са загубили родител, всеки месец получават помощи. Това са подрастващите, които не взимат наследствена пенсия, поради липсата на изискуем осигурителен стаж на покойника. За първи път подпомагането беше регламентирано през 2019г., а размерът му е 115 лв.

Сумата остава същата и за 2021г. Тя се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, като не може да бъде по-малка от предходната година. 

До края на 2018г. на децата, останали сираци без право на наследствена пенсия, се отпускаше персонална такава. Замяната й с нова помощ беше наложителна, защото имаше сериозно ограничително условие за тези, които я получаваха - годишният доход на член от семейството да е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца преди искането на пенсия. Гарантираният минимален доход за 2018г. беше 75 лв. на месец. 

„Новата помощ не е много, но стига за подготовката на един ученик или разходи за джобни“, казва Елена, която е загубила съпруга си преди 4 години, а детето й не е отговаряло на критериите за персонална пенсия. Подпомагането може да се получава с останалите видове помощи. То не е зависимо от доходите на семейството. Парите се предоставят на другия родител или настойник, който отглежда детето. Повечето от помощите се дават на живия родител, само една от всички отпуснати се превежда по сметката на попечител. 

За да я получава подрастващият  не трябва да е настанен за отглеждане извън семейството. Освен това трябва да живее в страната и да посещава редовно подготвителните групи в детските градини или училище. Важно условие е и да има направени всички задължителни имунизации и профилактични прегледи. 

Помощта се получава до завършване на средно образование, но  не повече от 20-годишна възраст. Заявленията  се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) в цялата страна по настоящ адрес на лицето.

Снимка: pixabay

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?