Следвайте ни

166 безработни избрали компютъра пред заплатата миналата година

viber icon

166 безработни от Пловдивско са избрали да стоят пред компютъра, вместо да се трудят през 2019г. Това са хората, които са били регистрирани в Бюрото по труда и са получили предложение за работа, но са отказали позицията заради ниски възнаграждения, сочи статистиката на Агенцията по заетостта, предоставена на „Марица“. Средно месечно на борсата в града под тепетата са били по 1500 души, което означава, че 11 на сто от тях са предпочели да останат у дома.

През изминалата година за първи път в челните места на безработните, които са решили да мързелуват, въпреки че са имали възможност да работят, влиза и област Пазарджик, и дори бие града под тепетата по откази. До 2018г. първите места се поделяха между регионите с добре развит пазар на труда – София, Пловдив и Стара Загора. 2019г. обаче изстрелва Пазарджик пред града под тепетата със 193 предложени от Бюрото по труда, но неприети позиции. В областите Смолян и Хасково бройката им е далеч по-малка – 62 и 47. Това означава, че мързеливите безработни в Смолянско са два пъти по-малко отколкото в Пловдивско, а в Хасковско три пъти. Всеки четвърти отказ за работа в страната е бил от жители на Южен централен район. 

Освен ниското заплащане сред основните причини безработни да откажат насочване към подходящо работно място се оказват и условията на труд и отдалечеността на работното място уточняват от Агенцията по заетостта. Държавата предлага по 200 лв. месечно на нашенците, които работят на повече от 50 км от дома. Нито един служител от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково и Смолян не се е възползвал от мярката през 2019г. 

Междувременно държавата, бизнесът и синдикатите са обучили над 550 души от Пловдивска област през 2019г. Всеки четвърти от тези, които са повишили квалификацията си, са преминали през курсовете на работодателските организации и синдиката КНСБ. От всички 550 души 146 са придобили повече умения посредством курсовете на Бюрата по труда. Целта на тези програми е намаляване на регионалните диспропорции в страната и повишаване на икономическата активност, което през настоящата година ще бъде по-трудно изпълнимо. Причината е стагнацията на пазара и започналите вече съкращения заради кризата, която е следствие от преструктурирането на работния процес след обявяване на извънредното положение в страната.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?