1649 от Пловдивско с пенсия за трудова злополука

1649 души от Пловдивска област взимат пенсия за трудова злополука и професионална болест, става ясно от данните на НОИ. Това са хората, които по време на трудовия си път са претърпели инцидент на работното място или здравословното им състояние се е влошило заради опасните условия, в които са работили. Право на нея имат всички, които след злополука по време на изпълнение на служебните си задължения са освидетелствани с ТЕЛК с 50 или над 50 на сто инвалидност. За отпускането й продължителността на  осигурителния стаж няма значение.

До преди седмица Мария*, която е претърпяла трудова злополука през 2016 г., е получавала такава пенсия. Взимала е по 390 лв. на месец. Сега обаче няма право на нея, въпреки че е в инвалидна количка и през годините често сяда под ножа в операционната заради инцидента. Причината е, че при преосвидетелстването процентът й на инвалидност е паднал под 50 на сто. Пловдивчанката обжалва решението и се надява, парите да й бъдат възстановени след повторното явяване на комисия. Медицинската комисия я освидетелства със 78% инвалидност, които при преосвидетелстването пада на 40%.

Кракът на Мария е бил прегазен от мотокар по време на изпълнение на служебните задължения. Веднага след инцидента от фирмата я принуждават да подпише формуляр за конфиденциалност с мотива, да не се уронва престижът на компанията. Диагнозата й е пареза. Страда и от постлипиден синдром. От инцидента до момента Мария 13 пъти е лягала на операционната, като 5 от интервенциите са били тежки. Три пъти е сменяла метала вътре в костта, като последният път лекарите са стъргали костта й.

Други 5362 взимат пенсии, несвъзрани с трудова дейност - социална пенсия за старост и за инвалидност и персонална пенсия. Пенсионираните служители по закона за МВР пък са 9195. Това са полицаи, военни и пожарникари, които се трудят при първа категория и взимат високи пари за старини. Общо пенсионерите в област Пловдив са 191 691. По данни на НСИ към 2019 г. населението на областта наброява 505 158 души. Това означава, че 37 на сто от хората са извън пазара на труда.

Разходи за пенсии в Пловдив и региона, които дава НОИ,  са 86 751 161 млн. лв., като едва 494 997 лв. отиват за хора претърпели трудови злополуки. Размерът на пенсията за трудова злополука не може да бъде по-малък от 312,50 лв. за хората с над 90 на сто увреждане, 287,50 лв. за тези между 71 и 90 на сто инвалидност и 250 лв. за тези от 50 до 70,99%. 4,4 процента от парите за пенсии пък отиват за бившите служители в системата на МВР.

Средната пенсия за областта е 385 лв.

*Името на жената е променено

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?