71

16-годишен с гипсиран крак се вкючи във Велопохода в Тракия

Цели семейства се включиха днес в откриването на Велопохода, организиран от район "Тракия". Близо 500 души дойдоха с велосипеди, тротинетки, ролери и скейтбордове.

Най-ентусиазиран се оказа 16-годишният Венцислав Димитров, който макар със счупен и гипсиран крак яхна електрическата си тротинетка и също се включи във Велопохада. "Претърпях катастрофа, бях пътник в колата, но това не ми пречи да участвам днес. Не е задължително да съм първи в надпреварите, въпреки че ще се опитам", разказа пред "Марица" Венцислав.  

 

Снимки Наташа Манева

Той участва за първа година във велопохода и травмата не можа да го откаже. Венцислав учи в Музикалното училище. Разказва, че често ползва електрическата тротинетка из града, защото това е лесен, евтин и бърз начин за придвижване, без разходи за гориво. Смята обаче, че велоалеите в Пловдив не са достатъчни, също така по тях се движат едновременно и пешеходци, и велосипедисти, което не е удобно.

В откриването на сезона се включи и Албена. Тя доведе четирите си деца -   5-годишния Ездимир, който бе яхнал дървено колело за баланс, 6-годишната Севина, 8-годишната Селена и Мишел. Запалени са по разходките с колелета и всяка година се включват във велопохода, организиран от кмета на "Тракия" Костадин Димитров и неговите служители. Дори вече два пъти са печелили велосипеди от игрите и надпреварите. 

Шампионът по спортна гимнастика Йордан Йовчев и кметът на район "Тракия" Костадин Димитров дадоха официален старт на Велосезон 2023. Те поведоха огромната колона от колоездачи през велоалеите в жилищния район. 

"Моля, карайте плътно зад кмета и Йордан Йовчев, всеки, който задмине великия спортист, не става шампион", призова по мегафон един от организаторите. 

Събитието се провежда за единадесета поредна година по инициатива на Костадин Димитров.

"Пожелавам успешен сезон и карайте колелета не само когато спортувате, а и когато ходите на работа. Благодаря на фирмата, която ми подари нов велосипед, с него ще мога да си върша работата по-добре", каза Димитров. И обясни, че 15 км са велоалеите в ЖР "Тракия", като полагат усилия да се увеличат. Димитров допълни, че това е един от начините за справяне с трафика и намаляване замърсяването на въздуха. Колкото повече хора слязат от автомобилите и ползват велосипеда за придвижване, толкова по-чист ще е въздухът в града, бяха единодушни и от "Велокултура"-Пловдив. Те събраха петиция, с която настояват велоалеи да има и до близките населени места до Пловдив. Това било искане не само на живеещите там, но и на бизнеса, тъй като техни служители искали да стигат до офисите в Пловдив на колелета. 

Велосезон 2023 продължава днес с откриването на спортен парк в "Декатлон", където на място вече има велорампа, игрища за спортни игри и спорт на открито. 

Празникът ще продължи след това  в парк "Лаута"  с надпревари и игри. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?