Следвайте ни

150 кучета и 70 котки с места на Рогошко шосе

39 лева е таксата за заравяне, 30 лева - мястото за пет години

viber icon

Около 150 кучета и 60 - 70 котки са погребани на специално отреденото място в траурния парк на Рогошко шосе. Това съобщи вчера директорът на общинското предприятие “Траурна дейност” Коста Попов.

Парцелът е определен именно заради нелегалното заравяне на домашните любимци в парк “Отдих и култура”, а и в други райони на Пловдив. 
Кучешките погребения са регламентирани с правилник, съгласуван с ветеринарните служби, приет от Общинския съвет и влязъл в сила от 30 август 2009 г., когато е било погребано първото куче, обясни Коста Попов. Умрелите животни се полагат  покрай оградата, където и в момента има свободни места.

Според тарифата на общината за изкопаване на кучешки гроб и заравяне собственикът плаща 39 лева. За ползване на местото в продължение на пет години дава още 25 лева или 30 лева с ДДС.
Някои опечалени стопани слагат отгоре малки мраморни плочи с надписи и венци. Останките от умрялото куче се полагат с сандъче. Тъй нареченото кучешко гробище е създадено за улеснение на гражданите, както и от санитарно-хигиенни съображения. Услугата не е много популярна, вероятно собствениците предпочитат да заравят любимците си другаде, за да не плащат, коментира Коста Попов.

Кметът на “Западен”: Предпоставка за зарази

Кучешкото гробище в парк “Отдих и култура” е абсолютно нерегламентирано и незаконно, категорична е кметът на район “Западен” Десислава Желязкова. За необичайната траурна алея на умрелите животни Желязкова научи от репортера на “Марица”. Проверихме, наистина има гробове на кучета и котки, това не е редно, защото създават предпоставки за зарази и трябва да се вземат мерки, каза кметицата.
Десислава Желязкова увери, че ще сезира Общинския инспекторат. Може би се налага да сложим охрана, за да не заравят други животни, зачуди се тя.
И шефът на общинската дирекция “Екология” доц. Стефан Шилев призна, че не е запознат с темата за нелегалните кучешки гробища в парка. Ще проверя и тогава ще коментирам какви действия ще предприемем,  увери той.  На въпрос дали според него има опасност от зарази, доц. Шилев отвърна: “Ако имаше нещо опасно, досега щеше да излезе”. И допълни, че не е нормално да има животински гробове в парка. Заравянето на животните е регламентирано в закона и наредбите и трябва да се спазват, напомни шефът на “Екология”.

Виж още:

Незаконно гробище край Гребната

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Десислава

Десислава

02.04.2013 | 09:26

Харесва ми това да има къде легално да си погребеш домашния любимец. Но нека да споменат и какво е нужно: документ, който удостоверява, че животното не е заразно, който се издава от ветеринарния лека., сандък - продават ги в магазина на траурна агенция "Покой" на Централни гробища (средно голям излиза 69лв.), след това се отива до гробищата на Рогошко шосе с документа и чак тогава се копае гроб и се погребва домашния любимец. Нека да измислят нещо, и да направят така, че въпросното съндъче да не е задължително.

Отговори
0 0
куче

куче

02.04.2013 | 08:18

Повече зараза носят живите цигани, отколкото умрелите и погребани кучета.

Отговори
0 0
nnn

nnn

02.04.2013 | 08:06

На много места в града на видни места има паркирани катафалки,които стряскат населението.Някои са паркирани и по тротоарите и чакат "клиенти".Също така има и изложени траурни атрибути,което не е много приятна гледка.

Отговори
0 0
местен

местен

02.04.2013 | 06:34

Очакваше се след Нова година да има нов закон за траурната дейност. В него не знам дали е бил предвиден текст и по темата на публикацията? Наред с това се възмущавам от откритата витрина на траурна агенция Феникс на една от спирките на градският транпорт в Пловдив. Улицата е Пещерско шосе. В началото от кръстовището с Васил Априлов в посока пощата - клон 2. Въпросната агенция излага ковчези и всякакви атрибути в открито пространство зад витрината си. Шокиращо и стряскащо. На близо са две училища! Кметицата на този район е слаба и не заинтерисувана от желанието на живущите в района, тази витрина да бъде или закрита с щори или с рекламни стикери, както витрините на траурната агенция до централните гробища на бул, Мария Луиза и агенция Хронос на Победа.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?