Следвайте ни

150 000 лв. делят бившето сиропиталище "Рада Киркович" от преобразяване ВИДЕО

viber icon

Трескава работа кипи в бившето сиропиталище „Рада Киркович“ с идеята да му се вдъхне нов живот и отново да подпомага нуждаещите се, но по един модерен начин. То ще се превърне в Комплекс за ранно детско развитие. За да бъде преобразена старата сграда обаче са нужни още 150 000 лв. 

Преустройството почти е приключило. Помещенията са основно ремонтирани, а на мястото на празните и изпорутени стени са се появили кабинети за работа с психолог, логопед, социален работник и рехабилитатор. Стените им са цветни, а старият, изгнил паркет е заменен с нов ламинат. Залата за психологическо консултиране е оборудвана с венецианско огледало, т.е. тези, който са от другата страна на огледалото могат да наблюдават какво се случва в стаята.Тя има потенциал да стане и синя стая, отбелязват от организацията „За нашите деца“. 

Друга стая пък ще бъде отделена за работа с психомоториката. Там ще се намира и библиотека на играчките. „Библиотека на играчките е един инструмент, който позволява на децата и семействата да ги взимат от комплекса, а родителите да бъдат обучени как да ги използват, за да подобрят състоянието на детето“, обясни Стела Александрова, мениджър, „Социални и интегрирани услуги“ в „За нашите деца“. Оборудването все още липсва, но ще бъде впечатляващо. Изградени са и санитарни помещения, както и стая за почивки и обяд, и такава за събиране на архив. Предвидена е и приемна за родителите. Тя се намира точно до рецепцията, която все още не е изградена. 

За ремонтните дейности, които са извършени от Арх Сити Строй, са събрани над 150 000 лв. от дарители. В благородната кауза са се включили 40 компании от цялата страна. „Освен инвестираните пари, ние получихме и много дарени материали. Благодаря на всички компании, че в периода на пандемията, фирми, чиято дейност беше временно прекратена, откликнаха и ни помогнаха. Всеки дари каквото може – паркета, латекса, климатичната инсталация, електричеството“, обясни Иванка Шалапатова, изпълнителният директор на фондация "За Нашите Деца".

150 000 лв. обаче не достигат на фондацията, за да приключи ремонта. Затова те организират бизнес коктейл вторник вечерта, който е под патронажа на посланика на Обединеното кралство Роб Диксън.  Мястото е къща "Иван Черноземски", а началният час - 19 часа.  Средствата ще бъдат използвани за ремонта на помещенията, в които ще се намират музеят на историята на социалните домове и академията. В академията ще се провеждат работилници. Там ще се възродят стари занаяти с творци и предприемачи от Капана.

През годините фондацията е помагала на много деца, а чрез Комплекса за ранно детско развитие ще успее да надгради дейността си. Сред тези, на които са помогнали специалистите им, е и семейство на дете, родено с лицева аномалия. „Родителите искаха да изоставят детето си. Специалист ранна детска интервенция и социален работник посетиха семейството. С общи усилия, заедно със здравните специалисти, успяхме да подкрепим и подпомогнем семейството в отглеждането. Детето живее у дома и премина през няколко пластични операции и от специалист уши, нос, гърло. В момента семейството ще използва логопед, за да може да се развиват речевите възможности“, каза Стела Александрова.

Очаква се, Комплексът за ранно детско развитие да посрещне първите нуждаещи се семейства през юни.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?