49

146 години свобода - вижте как отбелязваме Освобождението в Пловдив

Националният празник на Република България за поредна година ще бъде отбелязан с грандиозни чествания в града под тепетата. Тържествата по случай Освобождението в Пловдив ще стартират още в 11 часа на 3 март с молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Н.В.Пр. пловдивският митрополит Николай.

Празникът ще продължи с тържествено честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика в 12.00 ч., след което желаещитеж могат да се присъединят и към панихида за загиналите за свободата на България герои на паметника на опълченците на Централни гробища в 13.30ч.

Традиционното официално слово по случай празника ще бъде произнесено от инж. Любозар Фратев – почетен гражданин на гр. Пловдив, а водещ на събитието ще бъде един от най-добрите рецитатори в България - Христо Христов.

И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „Родолюбие“ отново ще поведат пловдивчани и гости на града в „Поход на свободата“, който ще бъде цяло шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение. Всеки желаещ да се включи в похода трябва да се яви в 11 часа на сборния пункт пред ресторант "Южен полъх", (бившия „Малък Бунарджик).

През деня случай Освобождението, Община Пловдив е подготвила два концерта с вход свободен. Биг Бенд Пловдив с диригент Николай Гешев и солист Едит Унджиян ще ви смаят с празничен концерт от 13:00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“, а в 16:30 ч. на същото място за пловдивчани и гости на града ще свири представителен духов оркестър на ВВС с диригент кап. Димитър Христов.

Честванията ще приключат чак вечерта на пл. „Централен“ в 18:30 ч. с тържествена проверка - заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официалното слово ще бъде произнесено от генерал - майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Петър Тосков.

 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 1 оценки
4/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
3 МАРТ 1953

3 МАРТ 1953

26.02.2024 | 20:14

146 ГОДИНИ ПАСЕТЕ ЛАЙ НА И ВСЕ ВИ Е МАЛКО!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?