Следвайте ни

146 000 лв. събраха за ремонта на „Рада Киркович“, Общината даде 100 000 ВИДЕО

Благотворителният коктейл беше под патронажа на Н. Пр. Роб Диксън – посланик на Обединеното кралство в България

viber icon

146 300 лв. дариха представители на бизнеса и местната власт на благотворителен коктейл за довършването на ремонтните дейности в бившето сиропиталище „Рада Киркович“. Два от етажите му са в процес на преобразяване вече 18 месеца. Там се изгражда Комплекс за ранно детско развитие, който ще се управлява от фондация "За нашите деца". Те от своя страна ще плащат наем на общината. Пред завършване е реновирането на третия етаж, но по петия все още има работа.

 

За да бъде преобразена старата сграда обаче от фондацията се нуждаеха от още 150 000 лв. С набраните 146 300 лв. от благотворителния коктейл те все повече се доближават до целта. По-голямата  част от дарените парите са от Общината – 100 000 лв. Това означава, че само 3 700 лв. ги делят от завършването на социалната услуга.

„От това как се грижим за малките деца и възрастните се вижда колко е напреднало едно общество. Общината застава и винаги ще застава зад такива инициативи", развълнуван и с насълзени очи заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров. 

Дарените средства от благотворителния коктейл ще бъдат използвани за ремонта на помещенията, в които ще се намират музеят на историята на социалните домове и академията. Той е единствен по рода си в Източна Европа. В академията ще се провеждат работилници. Там ще се възродят стари занаяти с творци и предприемачи от Капана.

Още при пристигането, в къща „Иван Черноземски“, дарителите получаваха по един плик. В него имаше парченце от пъзел, като идеята беше след края на вечерта всички парчета от пъзела за Комплекса да се сглобят и той да отвори врати още през юни. 

 В първата кампания за набиране на средства за реновирането се включиха 40 компании от цялата страна, а чрез обществена поръчка за извършване на ремонтните дейности беше избрана Арх Сити Строй. 

Помещенията на третия етаж са основно ремонтирани, а на мястото на празните и изпорутени стени са се появили кабинети за работа с психолог, логопед, социален работник и рехабилитатор. Стените им са цветни, а старият, изгнил паркет е заменен с нов ламинат. Залата за психологическо консултиране е оборудвана с венецианско огледало, т.е. тези, който са от другата страна на огледалото могат да наблюдават какво се случва в стаята.

 Друга стая пък ще бъде отделена за работа с психомоториката. Там ще се намира и библиотека на играчките. „Библиотека на играчките е един инструмент, който позволява на децата и семействата да ги взимат от комплекса, а родителите да бъдат обучени как да ги използват, за да подобрят състоянието на детето“, обясни Стела Александрова, мениджър, „Социални и интегрирани услуги“ в „За нашите деца“. Оборудването все още липсва, но ще бъде впечатляващо.

Изградени са и санитарни помещения, както и стая за почивки и обяд, и такава за събиране на архив. Предвидена е и приемна за родителите. Тя се намира точно до рецепцията, която все още не е изградена.

Благотворителният коктейл, беше организиран в партньорство със сдружение „Бизнесът за Пловдив“, но под патронажа на Н. Пр. Роб Диксън – посланик на Обединеното кралство в България. На него присъстваха кметът на община Пловдив  Здравко Димитров, дарители и партньори на организацията, представители на дипломатическата общност в града под тепетата. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?