1400 таксита возят в Пловдив, тарифите не мърдат от 6 години

Пловдивчани разчитат на около 1400 жълти коли, а регистрираните на територията на общината фирми за таксиметрови услуги са близо 50, сочат данните за миналата година. 

Одобрените от Общината минимални цени за пробег, които не мърдат вече 6 години, са 0,65 лева за километър през деня и 0,75 лева през нощта.

За сравнение, в София Общинският съвет гласува миналия декември минимална дневна тарифа  от 0.77 лв. и 0.88 лв. нощна. Около 80 на сто от жълтите коли в столицата се придържат към минималната тарифа заради голямата конкуренция.

Общото за целия таксиметров бранш е, че голяма част от колите са стари и в ужасно състояние. Големите фирми печелят главно от лизинг на автомобили на завишени цени и от франчайз, а не от превоз на пътници. Затова и много не се вълнуват от качеството на самата услуга, коментират експерти.

Повечето шофьори пък нямат трудови договори, не плащат осигуровки, таксиметровите апарати се водят на кухи фирми, които не са вързани към НАП и почти никой не плаща ДДС. В същото време таксиджиите са сред най-добре организираните за масови протести, което кара властта да бъде твърде отстъпчива и внимателна към всички техни искания. 

Така браншът си издейства пределната възраст на жълтите коли да бъде увеличена от 10 на 15 години. В момента законът задължава общините да определят минимални и максимални цени, но не им позволява нито да въвеждат гъвкаво ценообразуване, нито допълнителни по-строги изисквания за автомобилите, като например за екологичен клас. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
пътник

пътник

17.01.2020 | 08:49

таксите се вдигат всяка година, не е вярно написаното. Първоначалната се вдигна, пробега също.

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?