Следвайте ни

14 милиона стари борчове като камък на шията за новия кмет

viber icon

Довършването на зоологическата градина е една от първите задачи, които новият кмет на Пловдив Здравко Димитров постави пред екипа си. След срещите с ръководствата на изпълнителя  „Запрянови - 03“ и надзорната фирма „Агроводинвест“ градоначалникът разпореди работна група да направи оглед на  обекта и да опише всички щети, причинени на съоръженията за четири години престой. Зоопарк ще има, категоричен е Здравко Димитров.

Предишният кмет Иван Тотев претърпя тотален провал със зоологическата градина, рекламирана от него едва ли не като най-бляскавата не само в страната, но и на Балканите. Злополучният обект беше разследван от спецпрокуратурата по изричното настояване на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. И до днес вратите му са затворени въпреки многобройните обещания на ексградоначалника, че скоро ще отвори за посетители. 

За довършването на зоологическата градина в бюджета за тази година са планирани близо 670 000 лева, но по сметките на експертите те няма да стигнат, защото има неразплатени вече извършени дейности, а има и поражения по построените, но оставени неконсервирани в продължение на 4 години обекти. 

Това обаче не е единственият борч, който новият кмет е наследил от предшественика си. След направените анализи на взаимоотношенията с изпълнителите на различни обекти се оказа, че общината има да плаща на различни фирми най-малко 13,5 млн. лева. Най-голямото задължение е към австрийците от "Щрабаг", които имат да взимат около 6,5 млн. за първия участък от новия бул. "Северен". "Фирмата "Драгиев и ко" чака близо 2 млн. за реконструкцията на пложщад "Централен", а Общинската фондация "Пловдив 2019" дължи 4 млн. на свои партньори и доставчици на услуги. 

Над 1 млн. лева имат да взимат от "Европейски пътища" АД за извършеното преасфалтиране при започналия с фалстарт ремонт на Кукленско шосе.  

Никой все още не е разбрал колко пари точно е собственото участие на общината в обекта "Епископска базилика" и каква част от извършената работа е разплатена и колко пари имат да получават още изпълнителите. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Георги

05.02.2020 | 02:48

Е, за такава мащабна злоупотреба няма ли съд, на гърба на пловдивчани, не те ли е срам бе мръсен /Тотев/ ..и наглия си направи клип за некадърното си управление

Отговори
0 0

Стайков

03.02.2020 | 14:33

Слава на Тотев - партийният вожд и на безпристрастната ни прокуратура!

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?