Следвайте ни

13 психолози ще дават съвети на горещия ковид телефон на БЧК ВИДЕО

Контактният център, който ще обслужва цяла България, е в Пловдив

viber icon

Контактен център в подкрепа на населението срещу последиците от пандемията беше разкрит в Пловдив.  Това е поредната технологична стъпка на БЧК в посока подпомагането на хората за справяне със стреса и последиците от COVID-19. Горещата ковид линия ще бъде обслужвана от 13 психолози, като те ще работят по график. Всеки ден на разположение на българите ще бъдат по 4 специалисти, като целта  е всеки от тях да поема поне по 2 консултации между 40 и 60 минути. 

„Когато се окаже, че няма нужда от психологическа консултация, а просто от психосоциална подкрепа, тогава разговорът ще бъде по-кратък – в рамките на 15- 20 минути. Възможно е телефонното обаждане да започне като психосоциална подкрепа и в неговия ход да се окаже, че човекът има нужда от психологическа консултация в пълната му форма. Тогава се записва час и могат да разговарят на място в кабинета. Имаме психолози, които са обучени да работят с деца, с хора с онкологични заболявания и др.“, разясни Биляна Караджова, координатор на Контактния център.

Горещият телефонен номер за психологическа подкрепа е 0800 11466.  „Пандемичната обстановка променя начина на живот на хората – страх ги е да отидат до общопрактикуващия лекар и да се прегледат, за да не се заразят. Променя се животът и на тези, които са прекарали заболяването, като е възможно да развият и ментални промени – те започват да се чувстват напрегнати и да се питат „дали хората ще ме приемат, дали аз съм напълно излекуван“, обясни генералният директор на БЧК Красимир Гигов.

Създаването на центъра е част от програмата на БЧК „Дейности в отговор на COVID-19”, финансирана от Американската агенция за международно развитие и подкрепена от Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.
Сумата за  помощното звено е около 700 000 лева.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?