Следвайте ни

13-годишната Албена е родопският славей от Коматево

13-годишната Албена Гърбева от квартал Коматево е един от най-известните фолклорни таланти в Пловдив. През последните години тя натрупа богата колекция от грамоти, дипломи и медали от най-престижните фестивали и надпявания в страната. Това са фестивала на двугласа в Неделино, Роженският събор, „Орфееви таланти“ в Калофер, националните фолклорни празници “Приморска перла“ в Приморско.

Първите си записи направи преди три години в Радио Пловдив за предаването „От дума на дума“ с гайдаря Йордан Топалов, неин братовчед. И на двамата родствените корени са от родопското село Дряново, община Лъки, където баба им Росица Чукалова е ръководител на групата за автентичен фолклор.  

Албена е едно от талантливите деца, което с особен интерес изучава, съхранява и популяризира българската народна песен. Неин кумир са големите родопски певици Радка Кушлева и Бойка Присадова. Йордан Топалов е вече признат гайдар, защото миналата година спечели една от големите награди в Гела.  

Тази седмица Албена Гърбева осъществи нови записи на няколко родопски песни в пловдивското студио „Музикален свят“ с гайдаря и млад композитор Николай Балабанов от Пещера,  при когото отскоро ходи на уроци. Двамата ще участват тези дни в предаването „Иде нашенската музика“ по БНТ,  за да представят песните си.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?