12 следователи и дознатели от Пловдивско работили в ДС

12 следователи и дознатели от Пловдив и областта са били агенти на Държавна сигурност. Това обяви Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност. В списъка са общо 239 следователи и дознатели. Комисията е проверявала 4017 лица.

Помощник-следователят от Окръжна следствена служба Атанас Христов е бил една година (1983-1984) агент Добри, след като е бил вербуван от Атанас Петров. Агент Иван към 2-ро управление на ДС е бил Веселин Рашков. Той е бил вербуван от Въло Вълов през 1982 г. и е работил в структурите до 1985 г., когато е снет от отчет. Осведомител "Котков" две години е бил във ВКР-София-V дознателят от ОСлС-Пловдив Илия Караманов. Той е бил вербуван от Красимир Христов през 1970 година и е бил снет от отчет през 1972 година. Под агентурния псевдоним "Денев" шест години в 3-то управление на ДС е работил роденият в Асеновград дознател Любомир Рачев. Той е бил вербуван през 1978 година от Костадин Ганев, а през 1984 е бил снет от отчет.

Двама заместник-директори на ОСлС-Пловдив са работили към ДС като щатни служители. Единият е Марин Йовчев, а другия е Нешо Атанасов. Роденият в Сопот Атанасов е изкарал и двумесечен курс в КГБ през 1988 година. Щатен разузнавач от 1984 г. е бил следовател в ОСлС-Пазарджик Валерий Панайотов. Негов колега като щатен разузнавач е бил от 1964 г. и следователят от ОСлС-Пловдив Георги Георгиев. Разузнавач е бил и следовател Георги Панталеев. Следователят от ОСлС-Пловдив е започнал издигането си в кариерата от 1977 година от разузнавач III ст. до зам. н-к-отдел през 1989 год. Щатен служител към ДС  в Главно следствено управление е бил следователят от НСлС Ефко Патриков. Разузнавач в ОбУ на МВР-Асеновград е бил следователят в ОСлС-Пловдив Илко Сивкин. В отдел "Затвори" като щатен служител на ДС е работил следователят от НСлС Петър Кротнев. През август 1987 година той е назначен за за старши инспектор в отдел Агентурно-оперативно на ДС.    

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?