11 хиляди побират болниците при свински грип

Няма да приемат деца със съмнения за опасната болест в забавачки

Единадесет хиляди тежко болни от грип могат да бъдат приети в стационари в областта в случай на епидемия. Очаква се тези дни от здравното министерство да пристигнат антивирусните препарати „Тамифлу" и „Реленца", които се дават при симптоми на т.нар. свински грип, съобщи  ръководителката на дирекция „Надзор на заразните болести" в РИОКОЗ д-р Моника Троянчева.

Комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания се събира в понеделник. Ще обсъдим каква е ситуацията и ще набележим конкретни мерки. При съмнение за наличие на вирус A/H1N1 личният лекар трябва да насочи пациента към специализирано здравно заведение, където да му се направят изследвания и да се започне терапия, каза д-р Троянчева.

Откакто се заговори за свински грип, в Пловдив има 6 доказани случая на вируса. Всички изкараха сравнително леко инфекцията.

Малчугани със симптоми на грип няма да се допускат до детските градини и ясли в Пловдив. Това е само една от спешните мерки за предотвратяване на заразяването със свинския грип, приети от общината и РИОКОЗ. С профилактична цел в града трябва да бъдат ограничени масовите прояви, а във всички училища и в момента се води разяснителна кампания за грипа, каза зам.-кметът Петко Атанасов. Във всички детски и учебни заведения се въвежда строг контрол върху здравето на децата. На здравните заведения, подчинени на общината, е разпоредено да осигурят необходимите количества „Тамифлу".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Лекар

Лекар

30.10.2009 | 21:42

Ти как разбра, че има епидемия от свински грип, бе иво? Той се доказва серологично, да те светна.

Отговори
0 0
iwo

iwo

30.10.2009 | 21:24

абе тиа вместо да плямпат как турците биле криви и как министрите щели след 20 дена даса незнам къде си , да вземат да си върщат НАИ ПОСЛЕ РАБОТАТА че ми писна от плямпащи безотговорници за мен епидемията от свински грип е в разгара си без да съм спец - училищата са пламнали от кащлящи с висока температура- а в болниците резултатите излизали след не знам колко си дена, ако въобще имат тестове-а те нямат Лекарствата тамифлу и реленца деистват само ако са приети до 48 часа след симптомите. какви антибиотици, какви тестове, какви доставки-ситуацията е безхаберно изтървана на правителствено ниво мнението ми е лично и не съм специалист , но си е мое

Отговори
0 0
неутрален

неутрален

30.10.2009 | 14:27

Вие какво бе хора ??????Бойко Борисов Вие виновен за свинския грип ????? Ама я се вземете на сериозно и всеки да си гледа в купичката

Отговори
0 0
az

az

30.10.2009 | 14:15

Сега остава и да им сложат на децата сапун, а не да им обясняват как да си носят мокри къпрички. Ей това също е безобразие. И като отидеш на лекар с такива симптоми, ти предписват антибиотик и те пращат вкъщи. Това се случи със сина на мой познат в болницата в Асеновград миналата седмица. Хич никой не го провери що за вирус го е пипнал - едно антиботиче и да се оправяш сам. Това се нарича то здравеопазване. Големи мизерници сме, ейййй!!!!

Отговори
0 0
Stoianova

Stoianova

30.10.2009 | 08:33

Много е важно да кажете,г-н Атанас че като управлява Бат Боико,има безобразия на свински грип!!!АБЕ ЧОВЕЧЕ ТОИ ДА НЕ Е БИЛ ВАКСИНА НА ВСИЧКИ БАЛГАРИ ПРОТИВ СВИНСКИ ГРИП,Я СЕ ОСАЗНАИ МАЛКО ,ЧЕТИ ПРАВИЛНО СТАТИЯТЯ И АКО НЕ МОЖЕШ ДА Я КОМЕНТИРАШ,НЕ ПРАВИ НЕКОМПЕТЕНТНИ ИЗКАЗВАНИЯ!

Отговори
0 0
Stoianova

Stoianova

30.10.2009 | 08:32

Много е важно да кажете,г-н Атанасокато че като управлява Бат Боико,има безобразия на свински грип!!!АБЕ ЧОВЕЧЕ ТОИ ДА НЕ Е БИЛ ВАКСИНА НА ЖСИЧКИ БАЛГАРИ ПРОТИВ СВИНСКИ ГРИП,Я СЕ ОСАЗНАИ МАЛКО ,ЧЕТИ ПРАВИЛНО СТАТИЯТЯ И АКО НЕ МОЖЕШ ДА Я КОМЕНТИРАШ,НЕ ПРАВИ НЕКОМПЕТЕНТНИ ИЗКАЗВАНИЯ!

Отговори
0 0
Атанас

Атанас

30.10.2009 | 08:04

Вярно бе, що така, нали Бат Бойко Батмана управлява, що такива безобразия...?????

Отговори
0 0
Банева

Банева

30.10.2009 | 07:54

Грипа е в стихията си, а ние още очакваме да дойдат лекарствата за него от Министерството на здравеопазването. Безобразие!!!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?