Следвайте ни

1000 МВР служители ще пазят в деня на изборите

viber icon

„Бих могъл да охарактеризирам действията, които сме извършили до момента, като обемни и изключително интензивни. В деня на провеждане на изборите и в предстоящия ден областната дирекция на МВР Пловдив ще участва с около 1000 полицейски служители. Те са предимно от ОД на МВР Пловдив като има и служители от ГД Пожарна и аварийна безопасност и от дирекция Жандармерия", отбеляза зам.-директорът комисар Димитър Събчев на брифинга за обсъждане на подробностите около създадената организация за охрана на реда при провеждане на изборите.

На 27 октомври на територията на пловдивска област ще бъдат охранявани 1003 изборни секции или 426 изборни места.

Предвидено е засиленото полицейско присъствие от униформени служители, видими за гражданите и от цивилни, на уязвимите места като кварталите със специален статус и ромските махали.

Работата, свързана с охраната на изборните материали, книжата и изборните секции, е стартирала още преди седмици, когато е започнало отпечатването на бюлетините в пловдивска печатница. Процесът по отпечатване се е провел под засилена полицейска охрана. Следващият етап, изваждането на бюлетините на 21 октомври и транспортирането им до сградата на Областната управа, пак е преминал под засилено полицейско присъствие.

В събота предстои изваждането на изборните материали от секционните комисии и настаняването им в изборните места, които предварително са били подробно обследвани. Там  служителите на МВР ще продължат да охраняват през целия ден.

С приключването на изборния ден в 20:00 ч. ангажиментите на МВР по охраната на изборните материали ще продължи. След като секционните комисии преброят и изготвят протоколите си, материалите ще бъдат транспортирани с охрана до общински избирателни комисии, а на по-късен етап следва пътуването до София – зала Армеец.

До момента на приключване на изборите и до балотажа всички служители на МВР ще бъдат на работа. Важен етап от дейността им е отработването на всички сигнали, които гражданите подават във връзка с установени от тях обстоятелства, които касаят нарушаване на изборните правила.

„Ние имаме пряка комуникация и всички тези сигнали, които се подават, се отработват под наблюдението на прокуратурата“, уточни Събчев.  

В 20:00 ч., след приключването на изборния ден, ако все още има граждани, които не са упражнили правото си на вот, изборния ден ще бъде увеличен с още 1 час, съгласно изборния кодекс, както е записано не по-късно от 21:00 ч. След приключване на изборния ден, председателите на избирателните комисии за град Пловдив ще бъдат съпроводени до панаира, където се помещава Общинската избирателна комисия“, допълни началникът на отдел "Охранителна полиция" комисар Венелин Младенов.

Във връзка с тези действия по бул. „България“ до моста на Адата ще бъде въведена временна организация на движението с цел по-бързо придвижване на избирателните комисии и ще бъде забранено паркирането на автомобили.

Малко преди края на брифинга бяха обсъдени и постъпилите до момента в МВР Пловдив сигнали за нарушени изборни правила.

„Към момента в ОД на МВР има постъпили десетина сигнала, които се отработват като проверки под ръководството на районната прокуратура. Тези сигнали най често касаят увреждане на агитационни материали и право на достъп до определено време в телевизия“, посочи комисар Димитър Събчев.   

Към МВР има подадени и сигнали за пребиваването на съмнителни лица на определени места, за които се предполага, че могат да влияят на вота по даден начин.

 „Вече има образувано и едно бързо досъдебно производство от Икономическа полиция. Касае се за сигнал от гражданин, който се съмнява в неистински поставен негов подпис в доклад за провеждане на изборите. Към момента няма задържани лица във връзка с нарушение на изборните права“, завърши Събчев.

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?