Следвайте ни

Античният град до Тунела се превърна в джунгла СНИМКИ

viber icon

На джунгла заприличаха археологическите разкопки от южната страна на Тунела до Понеделник пазара, установи екипът на „Марица”. Останките на античния град не се виждат заради храстите и тревата, която стига до кръста. От кметството на „Централен” е изпратено писмо до собственика на емблематичния терен с уникални древни находки да си разчисти имота. Това е известният пловдивски бизнесмен Димитър Георгиев, който има амбициозен проект за експониране на античния град и строителство. През миналите години той се е грижил за имота си, вероятно чака дъждовете да преминат, коментира пред "Марица" кметът на район „Централен” Георги Стаменов.  

 

 

 

Собствениците на незастроените частни имоти са длъжни да ги поддържат и да окосяват тревата, за да не се множат кърлежи и комари. На всички, които не спазват закона и общинската наредба, са изпратени предписания с посочения в тях срок. Лошите стопани рискуват да отнесат 1000 лева глоба, напомни Стаменов.

„Частните” бурени в парка на Младежкия хълм до бензиностанцията на бул. „Христо Ботев” са окосени. В продължение на няколко дни багер разчистваше терена между дърветата, където старите пейки бяха изгнили. Сега пространството е променено до неузнаваемост.  Преди години тази част от парка с площ 16 дка  беше реституирана, а после продадена на фирма „Емко - М”. Собствениците имали намерение да сложат павилион за кафе и пакетирани стоки под сянка на дърветата.

 

 

Разпореждане за обезопасяване подготвяха вчера в кметството до собствениците на бившия показен магазин за плодове и зеленчуци на Главната. На мястото на олющената фасада и на покрива са пораснали дървета.  Красивата сграда със статут на паметник на културата също мина в частни ръце преди години. Новите собственици са реставрирали фасадата с намерението да отворят офиси и магазини, но очевидно са ударили на камък. Сградата продължава да пустее, а част от прозорците са счупени.

Според Георги Стаменов в последно време голяма част от собствениците са реставрирали старинните си къщи в центъра. За състоянието на архитектурното наследство следи междуведомствената комисия, в която участват представители на НИНКН и РДНСК - Пловдив. Министерството на културата има право по закон да налага глоби, след като има констатация на комисията.

Добрата новина е, че в кметството на "Централен" е внесена документацията  за реставрацията на баня "Орта мезар" на ъгъла на бул. "Шести септември" и "Руски". Петвековната сграда е собственост на хотелиера Радослав Бозуков. Проектът е съгласуван с НИНКН и след като разгледаме документите, ще издадем строително разрешение, каза Георги Стаменов. Банята ще бъде възстановена като кафе-галерия.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?